Jeg vil være lærer

Økonomisk var en fireårig uddannelse for meget for Katja Krøyer, 38

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det skete en aften i marts. Katja Krøyer havde en veninde til middag, og hun havde set en reklame på en buslangside, 'fra murer til lærer'. 'Det synes jeg, du skulle - det ville du lige egne dig til', sagde veninden.

Ideen blev hængende i Katjas hoved, hvor den kom til at fylde mere og mere. Hun begyndte at abonnere på Undervisningsministeriets uddannelsesnyheder og kimede Arbejdsformidlingen ned for at høre, om hun kunne komme ind på meritlæreruddannelsen.

'Men de blev ved med at sige, at jeg ikke skulle regne med, at man kunne nå at få uddannelsen klar i år. Så jeg tog til introduktionsmøde til den fireårige læreruddannelse på Københavns Dag- og Aftenseminarium. Men jeg må indrømme, at jeg ikke kunne se det økonomiske perspektiv i at læse i fire år i min alder - jeg er 38 nu', fortæller Katja Krøyer på trappen til N. Zahles Seminarium i København, hvor hun alligevel blev optaget på meritlæreruddannelsen. Arbejdsformidlingen betaler både uddannelsesgodtgørelse undervejs, de op mod 50.000 kroner, som uddannelsen kan komme til at koste, samt 3.000 kroner til bogindkøb.

'Jeg føler mig meget privilegeret'.

Anmassende nye studerende

Katja Krøyer er overbevist om, at hun har taget den rigtige beslutning:

'Der er mange, der har prøvet at skræmme mig ved at sige, at nutidens børn ikke har nogen respekt for læreren. Og det kan da godt være, at de ikke har respekt for en 20-årig nyuddannet lærer, men jeg har styrke, erfaring og et fast blik'.

'Jeg har selvfølgelig tænkt en del over, hvordan vi bliver set på som anmassende toårige studerende, og jeg forventer også en del murren i krogene på de respektive lærerværelser, vi lander på som nyuddannede. Og jeg forstår det så udmærket. Og det er sgu da en torn i øjet, at vi kun skal løbe en halv maraton og alligevel kommer i mål samtidig med dem, der skal læse fire år', erkender Katja Krøyer, der håber og tror, at hendes medstuderende og kommende kolleger med tiden vil se potentialet i meritlærerne:

'Vi har jo forhåbentlig den samme målsætning: At 'vores' børn skal stå tilbage med troen på, at de kan lægge verden ned'.

De første merit'er

Katja Krøyer, 38-årig freelancereklametekstforfatter uden anden formel uddannelse end Filmskolens manuskriptlinje, var én af de cirka 70, der fredag den 23. august påbegyndte den nye meritlæreruddannelse på N. Zahles Seminarium. Folkeskolen vil med mellemrum vende tilbage til Katja og følge hendes vej fra tekstforfatter til folkeskolen.

Og det er sgu da en torn i øjet, at vi kun skal løbe en halv maraton, og alligevel kommer i mål samtidig med dem, det skal læse fire år

Powered by Labrador CMS