Et historisk hverdagsdokument

2002 fragmenter af en hverdag bliver pakket ned i 25 år

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En råbende gymnastiklærer, et barn, der keder sig, et kærestepar, hjem fra skole i regnvejr, kø i kantinen, bare maver i drengenes omklædningsrum, indholdet af lærerværelsets køleskab og et toilet med toiletpapir.

'Og det sidste er virkelig et historisk dokument', griner Sofie Wilms fra 8. klasse på Vangeboskolen. 'For der plejer aldrig at være papir'. Men alt det andet passer, synes hun. Det var sådan, hverdagen så ud tirsdag 14. maj 2002, i de fem timer hvor samtlige af skolens elever og lærere var udstyret med engangskameraer og med beskeden om at tage seks billeder hver. Billeder, der fangede det helt almindelige, det helt normale på en helt normal skoledag på Vangeboskolen. Tilsammen har de 535 fotografer taget 2002 billeder. De er sat op på sorte plancher - hver klasses billeder for sig. Dagen før ferniseringen er en lille flok lærere, forældre og elever travlt optaget af at sætte dem op i skolens store forhal. Der skal de hænge frem til 11. oktober, hvorefter de pakkes ned i flyttekasser, forsegles og gemmes væk. Helt frem til foråret 2027, hvor udstillingen åbnes op og atter hænges op; til den tid som 'et historisk dokument' fra Vangeboskolens fortid. Historielærer Early Humle fortæller, at hun fik idéen til projektet, da hun for et år siden udstyrede den nuværende 9. klasse med engangskameraer og bad dem om at tage billeder af deres by, Søllerød. Billederne blev udstillet, blandt andet på det lokale bibliotek. Og Early Humle kunne se, at opgaven med at se og dokumentere det, de normalt bare kører forbi, ikke blot var skæg, det var også lærerigt. 'De blev tvunget til at søge ned i gamle kilder for at finde det specielle ved netop den bygning eller det hus. De så 'historien' på en anden måde'. Den tanke blev ført ind i skolen.

Madlavningen i skolekøkkenet, det skrækslagne besøg i tandlægestolen, tre drenge i det største af skolens træer, togturen ind til Zoologisk Have, elefanten i Zoologisk Have, det forslåede, plastertrængende knæ i døren til skolens kontor, toiletbesøget, den nervøse fremlæggelse foran klassen ...

Om 25 år er det alt sammen historie.

Info: Udstillingen åbnede 22. august. Se mere på www.vangeboskolen.dk

Powered by Labrador CMS