DLF skal være mere udfarende

DLF skal satse på en ungdomspolitik, kommunikation og energi, der bruges på at bygge op i stedet for at reparere, mener Astrid Schjødt Pedersen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hovedstyrelsen har ændret sig, og det er blandt andet på grund af arbejdet med udviklingsprojektet.

Formand for projektet og forretningsudvalgsmedlem, Astrid Schjødt Pedersen, mener, at man faktisk allerede kan mærke, at udviklingsarbejdet har udmøntet sig.

'Vi har ændret reaktionsmønstre i hovedstyrelsen og i de politiske udvalg, og arbejdet har kun været i gang i halvandet år. Hovedstyrelsen er blevet bedre til at tænke bredt tværfagligt og til at tænke kommunikationen med hver gang. Netop kommunikationen er noget af dét, slutrapporten fra Dafolo peger på', siger hun.

'Hovedstyrelsesmedlemmerne er også i denne periode blevet bedre til at åbne diskussionerne uden at gå i forsvarsposition, og vi er blevet bedre til at dele informationer med hinanden. Udviklingsprojektet har været med til at skabe et rum, hvor det er tilladt at tage ømtålelige emner op og ændre mening', mener Astrid Schjødt Pedersen.

Hun fremhæver processen som rigtig god og understreger, at der jo endda kun er tale om første fase i projektet. Det er nu, arbejdet rigtigt begynder for DLF.

'Hele opgaven er procesorienteret. Det var meningen, at mange skulle inddrages, og at man skulle nå ud i alle hjørnerne af foreningen. Man kan spørge, om det er lykkedes. Man har i hvert fald forsøgt'.

'Projektet skal ses som et kludetæppe. Det er alle enkeltelementerne, der sammen skal give et tæppe - et samlet overblik'.

Den røde tråd

Astrid Schjødt Pedersen er glad for slutrapporten, som hun mener understreger, at alle niveauer i foreningen har et ansvar.

'Rapporten er en god platform til at få ryddet op i fjendebilleder og dårlige rutiner samt til at håndtere dét, der sker rundt omkring os. Vi skal nu få det til at hænge sammen, finde alliancepartnere og tænke fremtidsrettet'.

Hvad tænker du konkret på med fjendebilleder?

'Dafolo peger på, at hovedstyrelsen skal mere ud i landet til medlemmerne, og at den skal være mere skrivende. Vi skal professionalisere tingene, så det ikke går så meget på personen, men mere på sagen. Der er også medlemmer, der siger, at hovedstyrelsen ikke ved, hvad der foregår ude hos dem. Følgen af dét kunne være at sige, at hovedstyrelsen skal skæres ned i antal, men slutrapporten siger, at hovedstyrelsen ikke skal skæres. Den skal i stedet bruges, og det skal være legalt at have forskellige holdninger i DLF'.

Astrid Schjødt Pedersen nævner, at den røde tråd i slutrapporten er, at DLF skal have fat på kommunikationsdelen.

'Vi skal tage de påvirkningsmuligheder, vi kan. Vi skal bringe vores værdier ind i samfundsdebatten og holde os for øje, hvilke værdier vi vil have med. Rapporten siger også, at vi skal blive bedre til at være fremtidsrettede, og det passer jo glimrende med medlemmernes tale om, at vi ikke skal komme haltende bagefter i debatter'.

Vi skal være konkrete

Rapporten kan ikke læses som almindelige rapporter, hvor et konsulentfirma har udført et analysearbejde for en forening, mener Astrid Schjødt Pedersen, men det har heller ikke været opgaven.

'Rapporten kræver meget af os. Det er os, der skal konkretisere. Rapporten siger ikke, at den og den skal slagtes, eller her skal spares. Vi skal i foreningen finde ud af, hvilke emner der skal tages op og hvordan'.

'Vi skal se rundt om hjørnerne og være fremtidsrettede. Vi skal tænke i en ungdomspolitik. Man kunne sige, at vi har en høj organisationsprocent også blandt de unge, men det er en risikabel vinkel. Vi skal i stedet se på, hvordan vi bevarer de unge som medlemmer, og hvordan vi kan inddrage dem mere, bruge dem. Man kunne tale om en generationsskiftepolitik'.

De vigtigste punkter er set med hendes øjne ungdomspolitikken, kommunikationen i foreningen, at alle medlemmer kan finde sig selv i organisationen, og at foreningens samlede energi bruges på at bygge op i stedet for at reparere. Sådan kan DLF blive en betydelig samfundsmæssig organisation.

'Arbejdet begynder nu. Nu handler det om, hvor kreative vi tør være. Jeg håber, vi tør'.-

Færdig, slut

Slutrapporten fra Dafolo i DLF's store udviklingsprojekt er nu klar og kan læses på foreningens hjemmeside.

Rapporten har været fremlagt for hovedstyrelsen, for sekretariatet og for projektets følgegruppe. Rapporten er på nogle og halvtreds sider, og fra Dafolos side var det meningen, at slutrapporten skulle læses sammen med de syv delrapporter, men efter fremlæggelserne har man besluttet at udvide forordet med lidt om Dafolos metode, måde at analysere på og forskernes for-forståelse, så rapporten bedre kan læses alene.

De syv delrapporter er postkort fra kongresdelegerede, 'Når facit ikke findes', postkort fra medlemmerne, 'Fra ord til handling', det omvendte scenario fra 30 kredse, hovedstyrelse og følgegruppe, 'DLF i år 2005', spørgeskemaundersøgelse, 'Synspunkter fra medlemmerne', 'Præliminær rapport', 'Kredsundersøgelse' fra 18 kredse og 'Sekretariatsundersøgelse'. Delrapporterne kan også læses på www.dlf.org