Elever må vente på ny ordbog

Skolerne har ikke afsat penge til at købe den nye retskrivningsordbog

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forsinket er den blevet, og der kommer til at gå endnu en rum tid, før den bliver til glæde for eleverne i folkeskolen.

Den nye retskrivningsordbog.

I første omgang måtte Dansk Sprognævn udsætte udgivelsen, fordi opgaven var såøkonomisk omfattende, at den skulle i EU-licitation. Den faldt ud til fordel for Aschehougs Forlag, og 1. oktober kommer bogen på gaden.

Det ser imidlertid ud til at komme bag på mange skoler. For ingen af de otte skoler rundt i landet, som Folkeskolen har henvendt sig til, har afsat penge til indkøb, og kun et par af dem har mulighed for at finde pengene så hurtigt, at man kan anskaffe et passende antal eksemplarer i løbet af det kommende skoleår.

- Vi har først deadline for faggruppernes ønsker vedrørende bogindkøb i denne uge, men jeg kan godt sige, at de 150 eksemplarer, som vi formentlig har brug for, vil koste et afskrækkende beløb. Vi har meget begrænsede midler, hvilket vil sige 100.000 kroner per år på bogkontoen, siger Finn Toft, der er viceinspektør på Parkskolen i Struer med 540 elever.

Retskrivningsordbogen kommer til at koste 98 kroner per eksemplar, uanset om man anskaffer den som bog, cd-rom eller diskette til Windows eller DOS. Forlaget oplyser dog, at man vil kunne købe en sampak med alle tre dele for 158 kroner. For de penge får man blandt andet 3.000 nye ord, en række mindre ændringer i retskrivningen af kendte ord samt de nye kommaregler. Det sidste kalder professor Jørn Lund, Dansk Sprognævn, for spidsnyheden.

- Vi vil ikke fåændringer i retning af dengang majonæse fik en ny stavemåde, men de nye kommaregler, der erstatter pausekommaet, er en vigtig ændring, siger Jørn Lund.

Det ser Kai Schmidt, viceskoleinspektør på Sct. Severin Skolen i Haderslev, stort på.

- Vi har for nylig anskaffet Gyldendals Røde Ordbøger til samtlige elever på 7., 8. og 9. klassetrin, og jeg håber sandelig, at de bliver ved med at du. Ellers har vi foretaget en fejlinvestering. Undervisningsministeriet kan ikke tillade sig at tvinge os til at kassere for 60.000 kroner bøger, siger han.

På Skovbo Skole i Skovbo Kommune på Sjælland har viceinspektør Henning Mogensen en lidt mere afslappet holdning:

- Jeg vil tro, at vi fordeler beløbet på flere konti, og i første omgang vil vi måske ikke anskaffe den til alle årgange i overbygningen.

Da man sidst anskaffede retskrivningsordbøger, blev der indkøbt 150 eksemplarer. Skal man have lige så mange denne gang, vil udgiften løbe op i 14.700 kroner.

Flere skoler vil tidligst kunne anskaffe retskrivningsordbogen i 1997 og måske endda senere. Det gælder for eksempel Sanderum Skole i Odense med 760 elever.

- Der er ikke afsat penge på 1996-budgettet. Nye lærebogssystemer vælter ind over os, og vi har været nødt til at være meget grove i sorteringen i de senere år. Retskrivningsordbogen vil tidligst kunne anskaffes næste forår, og vi vil næppe have råd til at anskaffe det ønskede antal på en gang, siger viceinspektør Jørgen Pedersen, der oplyser, at skolen klarede sig længe med hæfter med nye ord og regler, da der sidst blev udgivet ny retskrivningsordbog.

I Brøndby Kommune er der udsigt til, at eleverne forholdsvis hurtigt får den nye ordbog i hånden. Skoleinspektør Niels Lysholt, Nygårdsskolen, der kun har elever i 10. klasse, oplyser, at de 240 elever hver skal have et eksemplar, når den nye retskrivningsordbog udkommer. De får brug for den til eksamen og skal lære den at kende forinden. Det kommer til at gå ud over et eller andet at bruge de 24.500 kroner, som ordbøgerne koster, men det er der ikke noget at gøre ved.

- Vi køber dem, siger Niels Lysholt.

Kurt Roest, der er viceinspektør på en anden af kommunens skoler, Langbjerg Skolen, oplyser, at budgettet ikke er behandlet endnu.

- Men vil vi have de nye ordbøger, så kan vi få dem, siger han.

Jan Kaare er freelancejournalist.