Anmeldelse

Udtalemangler - og hvad så?

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er vigtigt, at et barn har lært at tale rent inden skolestarten. De fleste børn lærer at tale rent imellem det tredje og sjette år. Hvis et barn har problemer med udtalen, vil det ofte blive indstillet til en taleundersøgelse i fire-femårsalderen. Denne undersøgelse resulterer i en vejledning af forældre og pædagoger samt eventuelt taleundervisning i en periode.

Dette materiale er udformet, så det kan bruges af både forældre, pædagoger og talepædagoger. Sproget er let forståeligt, og de mange spil og øvelser er enkle at gå til.

Bogen består af en kort teoretisk indledning om at tale rent, om hørelsen og sproglyd samt generelle bemærkninger. Derefter følger afsnit om udtale af vokaler og åndedrætsøvelser samt afsnit om udtalen af alle konsonanter med tilhørende undervisningsforslag og spil. Mellemtandslæsp, sidelæsp og ganesejlsøvelser får særlige afsnit.

Cd'en indeholder både de teoretiske afsnit og en stor mængde spil, der frit kan printes ud. Her vil jeg anbefale tyndt karton. Man kan lave billedlotterier og vendespil til de lyde og lydforbindelser, der skal trænes. Der er virkelig mange spil og opgaver til hver eneste lyd.

Talepædagogen kan printe teoretiske afsnit samt relevante spil og opgaver ud, så barnet kan træne videre hjemme eller i institutionen. Forældre og pædagoger kan også selv gå i gang med støtte i bogen og opgaver fra cd'en.

Det er et vældig godt og omfattende materiale, som anbefales til talepædagoger, daginstitutioner og forældre.