Kompetence søges

Seks vismænd skal eftersøge menneskelig kompetence

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har vel fået 200 tilbud, siden jeg meddelte, at jeg ville stoppe. Efter at have tænkt mig om takkede jeg hver gang nej. Men da Erik Rasmussen fra Mandag Morgen ringede og spurgte, om jeg ville være med i et kompetenceråd, slog jeg til med det samme.

Det sagde den tidligere Oticon-direktør, Lars Kolind, da han i mandags præsenterede den nye vismandsinstitution, Kompetencerådet, i børnehaveklassernes lokaler på Maglegårdsskolen i Hellerup.

- At kommunikere, reflektere, vælge, skabe overblik og handlekraft, det er det, jeg har arbejdet med - det er det, jeg kan. Og det er det, Kompetencerådet skal beskæftige sig med, sagde han.

Kompetencerådet består - som omtalt i Folkeskolen i sidste uge - af seks personer med et bagland af repræsentanter for organisationer, virksomheder og offentlige myndigheder. Dette netværk skal - med chefredaktør Erik Rasmussens ord - være et frirum og et eksperimentarium, som skal spille sammen med Kompetencerådet. Men rådets vurderinger bliver rådets egne, de er ikke i lommen på nogen.

- Lars Kolind har dét, der er brug for som formand for de seks vismænd. Han er innovatør, han er grænseoverskridende, og han er provokerende, sagde Erik Rasmussen.

Hvert år i november skal rådet udsende en rapport, der viser, hvad Danmark samlet set har gjort for at udvikle, styrke og udnytte landets menneskelige ressourcer. I år når man dog kun at komme med en skitse, for det, der skal præsteres, er en verdensnyhed. Det er aldrig gjort før på nationalt plan, sagde Lars Kolind.

Han lovede, at man hvert år vil kølhale udvalgte sektorer.

- Vi skal for eksempel se på, hvordan folkeskolen er med til at udvikle eller svække elevernes og lærernes kompetencer, sagde Lars Kolind og lovede, at man vil tage afsæt i skolens formål, så Kompetencerådets vurderinger kan give modspil til de kræfter, der vil skære ned og ødelægge.

Kompetencerådet skal være et modstykke til Det Økonomiske Råd. Ikke fordi man undervurderer økonomiens betydning, men fordi al udvikling afhænger af, om alle menneskers kompetencer kan findes frem - på alle niveauer.

- Det begynder i børnehaveklassen, og det skal række helt ind i virksomhedernes bestyrelser, sagde professor Majken Schultz, Handelshøjskolen i København. Direktør Ulla Adolf, Bedriftssundhedstjenesten i Varde, understregede, at virksomheders sociale ansvar ikke blot drejer sig om en lille, udsat gruppe, men om alle menneskers psykiske arbejdsmiljø. Kun på den måde kan de kompetencer frigøres, som hvert enkelt menneske har, mener hun. Majken Schultz og Ulla Adolf er begge medlemmer af Kompetencerådet.-th