Skolelederne er igen i samme forening

Efter ti års splittelse har de to foreninger for skoleledere besluttet at slå sig sammen i foreningen Skolelederne

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jens Færk og Erik Lorenzen åndede lettet op, da de i sidste uge mødtes på gangen i Odense Congress Center. Formændene for de to skolelederforeninger havde netop fået ja til at indgå ægteskab af deres respektive repræsentantskaber.

Fra 1. januar 2008 samles de 4.200 ledere på landets folkeskoler i en ny fælles forening med navnet Skolelederne. I Lederforeningen tog det ikke mange minutter at beslutte sig, men i Danmarks Skolelederforening (DS) trak afgørelsen ud. DS havde valgt at holde møde for lukkede døre, så Folkeskolen kan ikke referere debatten, men efter to timer stemte 55 ja, 11 nej, mens to undlod. Dermed var kravet i DS' vedtægter om et flertal på to tredjedele i hus.

Lederne har været splittet, siden DS opsagde sin samarbejdsaftale med DLF i 1997, fordi kongressen havde sagt nej til at lade skolelederne forlade de lokale lærerkredse. De fleste skoleledere valgte dog at arbejde for en større selvstændighed i DLF, og i december 1998 stiftede de Lederforeningen.

Det kommer ikke bag på Erik Lorenzen fra DS, at cirka 20 procent af de delegerede i hans forening stemte nej til sammenlægningen.

»Det handler primært om tilknytningen til DLF. Vores medlemmer, som kan huske, dengang kredsformændene skulle ind over forhandlingerne om vores løn og arbejdsvilkår, har dårlige oplevelser med i bagagen. Det handler meget om følelser«, siger Erik Lorenzen.

Jens Færk fra Lederforeningen var dog på intet tidspunkt nervøs for udfaldet hos DS.

»Vi har arbejdet målrettet på at samle skolelederne i én forening i ti år, så det var smertefrit for os at stemme for. Men DS har kunnet gøre, som den ville, så nogle oplever det som en indskrænkning af deres selvstændighed at komme med i en større sammenhæng i Lærernes Centralorganisation«, siger Jens Færk.

Modstanderne mod en sammenlægning ønsker måske netop at sende et signal til DLF, som er langt den største fagforening i Lærernes Centralorganisation.

»Nogle stemte nej for at fortælle DLF, at Skolelederne skal have samme selvstændige status, som Lederforeningen har opnået«, vurderer Erik Lorenzen.

Formelt bliver Skolelederne stiftet den 29. november. Anders Balle, næstformand i Lederforeningen, og Claus Hjortdal, skoleleder på Øster Jølby Skole på Mors og lønrådgiver i DS, kandiderer begge til formandsposten.

Sådan er det gået

December 1997: DS opsiger sin samarbejdsaftale med DLF.

December 1998: Lederforeningen bliver stiftet i regi af DLF.

2001: Lederforeningen opnår økonomisk selvstændighed i forhold til DLF.

2002: Det uformelle LC-Lederforum bliver grundlagt.

2004: LC-Lederforum bliver medlem af Lærernes Centralorganisation med forhandlingsret på det kommunale, amtslige og statslige område.

2005: Lederforeningen får overdraget den lokale forhandlingsret fra lærerkredsene i DLF.

August 2006: DS og Lederforeningen danner Skoleledernes Fællesrepræsentation med henblik på en sammenlægning 1. januar 2008.

August 2007: DS og Lederforeningen beslutter at gå sammen i den fælles forening Skolelederne 1. januar 2008.