Efterløn er en hæmsko

Udsigten til efterløn gør folk trætte før tiden, mener Roy Winder

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Roy Winder er 64 år og har ikke tænkt sig at gå på pension i overmorgen. Han begyndte som lærer på Firhøjskolen i Bjergsted Kommune sidste år og regner med at fortsætte, til han er 67.

'Men med min alder har jeg jo en frihed til at bestemme, hvornår jeg går'.

Han synes, lærerjobbet er spændende og udviklende.

'Man følger med i samfundet, fordi man har med unge at gøre. Det kan jeg godt lide. Jeg er jo vant til deres jargon, fordi jeg møder dem i skolen'.

Roy Winder har i en årrække været lærer på Grønland, i København og Kalundborg. Sammenlagt har han været lærer i 32 år.

Han er ikke stor tilhænger af efterlønsordningen.

'Hvem gider at gå på arbejde, hvis de kan få det samme for at lade være? Efterlønsordningen betyder, at folk føler sig trætte, når de bliver 60 eller 62 år. Det var det samme, dengang skolepligten var på syv år, så blev man skoletræt efter seks år. Man indstiller sig på det. Det kan være godt nok, hvis man er nedslidt, men ellers ikke'.

'Man kunne være barsk og afskaffe efterlønsordningen eller i hvert fald sørge for, at folk fik en økonomisk gulerod for at gå på arbejde'.

Brug for omsorgsdage

Selv har Roy Winder stor lyst til at arbejde, men han kunne godt tænke sig at have nogle omsorgsdage, så han kunne tage over, når børnebørnene blev syge.

'Vores generation går på arbejde og kan ikke bare lige passe børnebørnene, derfor ville det være godt med omsorgsdage. Det ville styrke familiestrukturen, og jeg kan ikke se, at det ville blive dyrere for samfundet'.

'Jeg tror, at mange holder op med at arbejde for at kunne se mere til børnebørnene, så hvis vi havde nogle omsorgsdage, ville det være mere oplagt for nogle at fortsætte på arbejdsmarkedet længere'.

Han synes, at de unge har det hårdt med mange teammøder og dårlig løn.

'Man må prøve at begrænse mødeaktiviteten for alle lærere. Den tager en del af gejsten. Jeg har kun to klasser og derfor kun et par teammøder om måneden, men andre har mange. Det er svært for de unge med små børn. Hvornår har de tid til at være sammen med deres egne børn? Hvert møde har jo også ventetid inden. Mange unge vil vælge at tage et andet job, hvis lønnen ikke stiger. I dag er det let at få et bedre lønnet job'.

Roy Winder er positivt indstillet over for projektet i Bjergsted Kommune.

'Det er en god ide at få belyst forholdene, sådan at kommunen får en viden om, hvad vi mener. Jeg tror, at lærergruppen og kommunalbestyrelsen kan få et bedre samarbejde. Jeg tror også, at de finder pengene til en fortsættelse. Hvis de har fundet penge til første fase, må de også kunne finde penge til næste fase'. hela