Projekt bedre trivsel

Bjergsted Kommune har stillet spørgsmålet: Hvordan får vi lærerne til at blive?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Unge lærere dropper ud, ældre lærere brænder ud.

Det var den triste udvikling, der sidste år fik kommunalbestyrelsen i Bjergsted Kommune til at indse, at der burde gøres noget. Lærermanglen begyndte at presse sig på i den vestsjællandske landkommune.

Derfor indledte man et samarbejde med konsulentfirmaet Ambios, og planen om et udviklingsprojekt tog form. Vægten er lagt på trivsel og arbejdsmiljø. Skolens ansatte er alle blevet interviewet enten enkeltvis eller i grupper, og de gennemgående spørgsmål gik på trivsel og arbejdsværdier i jobbet.

'Vi ved, at vi må gøre det mere attraktivt at rekruttere og fastholde lærerne. Hvis vi kan skabe en arbejdsplads, der stråler af glæde, så tror vi på, at nogle ønsker at blive her. Derfor har vi angrebet det fra arbejdsmiljøvinklen', siger kommunaldirektør Mogens Johansen.

'Vi har allerede i kommunen brugt flere penge på folkeskoleområdet, end regeringen har givet lov til, men vi har manglet en kortlægning af problemerne, som undersøgelsen giver os. Kommunalbestyrelsen synes, det er et vigtigt område. Derfor har vi valgt at bruge penge, og måske viser det sig, at det ikke er så dyrt at gøre noget ved problemerne'.

I det store regnskab tæller for eksempel sygedage som en stor udgift i samfundet.

Søger økonomisk støtte

Kommunalbestyrelsen har afsat 100.000 kroner til projektet. De er brugt til første fase - kortlægning af problemerne, og man er i gang med at søge støtte til en fortsættelse. Men indtil videre uden held.

Styregruppen består af kommunaldirektøren, børne- og kulturchefen, tre tillidsrepræsentanter, hvoraf de to sidder i kredsstyrelsen, og Ambios-folkene. Gruppen har besluttet, at projektet skal fortsætte, enten det lykkes at finde økonomisk støtte eller ej. Men hvis det ikke lykkes, vil det betyde, at konsulenterne fra Ambios er ude af billedet.

'Projektet skal fortsætte', siger Erik Kjær Mortensen fra kredsstyrelsen.

'Når man afdækker et problem, må man også gøre noget ved det. Ellers gør man kun ondt værre'.

Styregruppen er fortsat i gang med at prøve at finde økonomisk støtte til det videre udviklingsprojekt.

Ambios er nu i færd med at sammenskrive interviewene og udarbejde en kortlægning af problemerne.

'Politikerne kan tænde lyset i øjnene på medarbejderne, og politikerne kan slukke lyset', mener Erik Kjær Mortensen. Han fortæller, at kommunen i skoleåret 1997/98 sparede 5.000 timer på skoleområdet, og at det belastede tillidsforholdet mellem ansatte og arbejdsgivere.

'Man kunne sige, at dette udviklingsprojekt er en fremstrakt hånd fra kommunens side. Man kan også sige, at det hurtigt bliver for dyrt at lade være med at gøre noget'.

Når materialet er skrevet sammen af Ambios-folkene, er det meningen, at lærerne skal arbejde videre i grupper med nogle temaer udledt fra undersøgelsen. Det kan være emner som bedre kommunikation, tilrettelæggelse, mere indflydelse på arbejdet, styrkelse af tillidsrepræsentanterne, eller hvad der nu viser sig at være vigtigt for de ansatte på skolerne i Bjergsted Kommune.

'Vi har ønsket at se løsninger og visioner, se på, hvad de ansatte selv kan pege på', siger Jonas Kold Dhyrbye fra Ambios.

'Ofte er det små ting, der gør hverdagen bedre. Noget, som ikke engang behøver at koste det store at udføre. Vores mål er, at alle skal have det godt - både de unge og de ældre. Derfor har vi valgt at se bredt på trivslen. Det begynder jo allerede ved ansættelsen med det skema, den nye får'.

Kredsformand Karen Sørensen fortæller, at man er opmærksom på, at en ny lærer skal have et godt skema.

'Men vores fire nabokommuner har følordninger, og det har vi ikke resurser til at oprette'.

Karen Sørensen fremhæver, at man netop i det forløbne år kunne begynde at se en tendens til, at alle nyansatte lærere ikke nødvendigvis bliver i kommunen. Så der skal sættes ind her.

Bjergsted Kommune

Bjergsted Kommune er en landkommune på Vestsjælland. Sejerø er en del af kommunen. Per 1. oktober 2000 var befolkningstallet på 7.769. Venstre har det politiske flertal i kommunalbestyrelsen.