Dengang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved Margit Schaleck

For 50 år siden

En 50-års-dag for håndarbejde

Med finansloven, der trådte i kraft 1. april 1901, var der sket en landvinding for faget håndarbejde. Her optoges den første bevilling til afholdelse af kursus for håndarbejdslærerinder. Statens håndarbejdskursus skriver således sin oprindelse fra dette tidspunkt.

50-års-jubilæet fejredes den 4. april ved en festlig sammenkomst i lokalerne i Frederiksholms Kanal 26, hvor håndarbejdsinspektør fru Buhelt præsiderede, og en række af undervisningsministeriets embedsmænd og repræsentanter for undervisningsinspektionen var kommet til stede.

Departementchef Michelsen bragte undervisningsministeriets hjertelige lykønskning og fremhævede håndgerningens praktiske og pædagogiske betydning. Det jubilerende håndarbejdskursus havde været til velsignelse for skolen. Mange dygtige lærerinder var udgået herfra. Jeg ønsker fru Buhelt, lederen, myndig og mild, lykke i fremtiden. Et leve for statens håndarbejdskursus!

Folkeskolen nummer 15

april 1951

For 25 år siden

Uddannelsesrådet for grundskolen

'Vi passerer en milepæl - eller måske mere tidssvarende udtrykt - en kilometersten i dansk skolehistorie', sagde undervisningsminister Ritt Bjerregaard, da hun for et par måneder siden for første gang havde samlet det nydannede uddannelsesråd for folkeskolen.

Uddannelsesrådet skal beskæftige sig med folkeskoleområdet og de dertil svarende private skoler og med de områder, der øver indflydelse på folkeskolens vilkår både i og uden for undervisningsministeriets rammer.

Rådets sammensætning blev af formanden, skoledirektør Holger Knudsen, betegnet som 'hele familiekredsen' omkring folkeskolen og de beslægtede skoleformer. Rådet udgøres af 22 personer, hvoraf de syv er personligt udpegede af ministeren og de øvrige 15 er kommet i rådet efter indstilling fra elevers, forældres og læreres landsorganisationer og fra den pædagogiske forskning, de kommunale organisationer og arbejdsmarkedets parter.

Folkeskolen nummer 14

april 1976