Ny friskole har flere elever end den gamle folkeskole

Røsnæs Skole havde blot 55 elever, da politikerne i Kalundborg besluttede at nedlægge skolen for halvandet år siden. Efter høringsrunden valgte de at udskyde nedlæggelsen til i år, så lokalområdet kunne nå at etablere en friskole i stedet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Mange forældre valgte folkeskolen fra, fordi den var lukningstruet, men da vi kunne garantere, at der ville komme en friskole, vendte udviklingen. Derfor havde skolen 70 elever, da den lukkede«, fortæller Karin Anholm.

Hun er formand for Friskolen på Røsnæs, som er den eneste af dette års fem nye friskoler, der erstatter en nedlagt folkeskole. Røsnæs Skole er så også den eneste folkeskole, der er blevet nedlagt i 2018.

Indskolingslærer: Vores friskole er ikke bare en kopi af den nedlagte folkeskole 

Den nye friskole lagde ud med 98 elever på første skoledag. Stigningen skyldes, at næsten alle elever fra folkeskolen fortsætter på skolen. Friskolen har derfor kunnet udvide med 7. klassetrin i forhold til folkeskolen. Desuden har forældre i Kalundborg valgt skolen til.

»Røsnæs Skole havde udeskole, og det ville vi have mere af, så det indgår i vores profil sammen med høj faglighed og fællesskab for alle. Det får folk i Kalundborg til at sige, at deres børn skal gå i skole hos os«, siger Karin Anholm.

To lærere, en børnehaveklasseleder, to pædagoger og en sekretær er fulgt med over på friskolen, hvor de suppleres af en skoleleder og otte kolleger udefra.

»Vi havde alle folkeskolens medarbejdere til samtale for at høre, om de var interesserede i at arbejde på friskolen, og det ville de seks, vi har ansat. Andre sagde nej, for eksempel fordi de er tjenestemænd eller ikke kunne se sig selv i vores profil«, siger Karin Anholm.

Friskolen på Røsnæs har købt skolebygningerne af Kalundborg Kommune. Politikerne sagde ja til friskolens bud, på den betingelse at kommunen kan købe skolen tilbage, hvis friskolen ikke længere bruger den til undervisning. Købsprisen er ikke offentliggjort.