Unges valg og fravalg

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På trods af den megen opmærksomhed omkring den nye uddannelsesreform er det ikke lykkedes af få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Det fremgår af Undervisningsministeriets opgørelse over unges uddannelsesønsker.

Tilmeldingerne til erhvervsuddannelserne fra 9. klasse er ganske vist steget fra 7,8 procent til 9,7 procent fra 1998 til i år, men det overskygges af nedgangen i 10. klasse fra 36,2 procent i 1998 til 31,9 procent i år.

Til gengæld tiltrækker de erhvervs- og de almene gymnasiale uddannelser ifølge opgørelsen flere unge fra grundskolen. Det sidste kommer som en overraskelse, fordi Amtsrådsforeningen for få dage siden offentliggjorde tal, der viste en nedgang i tilmeldingerne til det almene gymnasium på en halv procent.

Undervisningsministeriets opgørelse viser også, at færre unge fra folkeskolen, men flere fra efterskolernes 9. klasse, søger i 10. klasse.

I 1998 søgte 66,1 procent fra folkeskolens 9. klasse i 10. klasse, mens tallet i år er 61,5 procent. De tilsvarende tal for efterskolerne er 68,4 procent og 69,8 procent. Undervisningsminister Margrethe Vestager ser denne udvikling som udtryk for, at flere unge efter 9. klasse ved, hvilken uddannelse de ønsker at fortsætte på.