OPRØR mod prøver

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et stille oprør mod den voksende tendens til at bruge standardiserede prøver i grundskolen er ved at brede sig i USA.

Skoleinspektører, lærere, elever og forældre siger fra over for prøverne. De mener, at prøverne, som typisk foregår på delstatsbasis, bliver alt for styrende for undervisningen og svækker interessen og engagementet hos alle parter for læringen.

En skoleinspektør i Colorado er trådt tilbage i protest. Og snesevis af intelligente elever i Chicago lod sig med vilje dumpe i deres prøver for at vise deres misnøje med 'prøve-vanviddet'.

Oprøret manifesterer sig også som demonstrationer, skrivelser til politikere og læserbreve i aviserne.

Alle amerikanske delstater bortset fra Iowa har nu indført standardiserede prøver, som alle elever på typisk fjerde, ottende og tolvte klassetrin skal tage. De ser prøverne som en måde at højne undervisningens kvalitet, efter at undersøgelser har vist, at kun en tredjedel af alle amerikanske børn læser tilfredsstillende, og en endnu mindre andel mestrer matematik.

Oprørets bannerførere indvender, at anvendelsen af prøverne som en objektiv målestok for undervisningens kvalitet er farlig, fordi indholdet i undervisningen ændres, så der nu fokuseres ensidigt på gode prøveresultater. Formning og de andre musiske fag forsømmes i den nye virkelighed, og der bliver skåret ned på ekskursioner.