Flere piger vil have deres eget

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En undersøgelse foretaget af Arbejdsløshedskassen for Selvstændige, ASE, viser, at et flertal på 52 procent af unge i 9. klasse foretrækker en tilværelse som selvstændige frem for som lønmodtager. Hele 76 procent forventer dog alligevel at ende som medarbejdere i andres virksomheder.

I forhold til en tilsvarende undersøgelse i 1996 er der nu flere piger, der gerne vil være selvstændige, nemlig 50 procent.

Det kommer næppe som en overraskelse, at det især er blandt elever i private skoler, der er stor interesse for at blive selvstændig, men det er bemærkelsesværdigt, at der er betydeligt flere elever, der tænker på at få deres egen virksomhed, i København sammenlignet med Vest- og Nordjylland, hvor der er forholdsvis mange små selvstændige erhvervsdrivende.

Forældres tilknytning til arbejdsmarkedet har ellers stor betydning. Unge foretrækker nemlig de områder, som de på forhånd ved mest om. Undersøgelsen viser også, at gode kolleger og et meningsfyldt arbejde er meget mere populært end for eksempel et karrierejob.