Dengang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved Margit Schaleck

For 50 år siden

Fregatten for sidste gang

'Foreningen til Provinsbørns Ferieophold i København' oplyser, at det er absolut sidste år, at fregatten 'Jylland' kan benyttes som logiskib.

Derfor har foreningen planer om køb af grund og bygning af lokaler, så foreningen formentlig i de kommende år kan fortsætte og udvide sit arbejde og således, at modtagelse kan finde sted hele året.

Børnenes natlogi og forplejning vil blive samlet på eet sted, hvilket vil være et stort gode for de besøgende skoler.

Det er at håbe, at det må lykkes at finde frem til en løsning af lokalespørgsmålet, så børneudvekslingen mellem land og by, i dette tilfælde mellem land og hovedstad, kan fortsætte. Det gælder om at bevare det, der kan samle og være med til at skabe gensidig forståelse af hinandens forhold.

Folkeskolen nummer 14

april 1950

For 25 år siden

44.000 folkeskolelærere går til faglige møder

Ritzaus Telefonavis bragte den 3. april klokken 14 denne meddelelse:

'Tusindvis af lærere i folkeskoler over hele landet protesterede i dag mod folketingets beslutning om at nedskære lærernes rådighedstimer.

Protesterne kom til udtryk på faglige møder, som blev holdt i det store spisefrikvarter. På nogle skoler varede mødet lidt længere tid end frikvarteret, men alle steder var der sørget for, at der var tilsyn med børnene.

Lærernes rådighedstimer bruges blandt andet til samarbejdet mellem skole og hjem, og folketinget har besluttet at nedskære dem med 80 om året til 170, hvilket vil spare 140 millioner kroner i lærerlønninger'.

Efter afviklingen af de faglige møder rundt på landets skoler og modtagelsen af et par tusinde reaktioner, kan ingen i folketinget være i tvivl om konsekvenserne af det spareindgreb, der - som det fra flere sider er tilkendegivet - blev stemt igennem, som katten i sækken i en sen aftentime.

Folkeskolen nummer 15