Debat

Folkeskolens leder: Har du talt med din praktikant i dag?

Alt for mange lærerstuderende føler sig uden for lærerfællesskabet, når de er i praktik. Lad os løse problemet i fællesskab.

Publiceret

Er du god til at få lærerstuderende i praktik til at føle sig velkommen på din skole? 

43 procent af de lærerstuderende svarer i en undersøgelse fra Lærerstuderendes Landskreds, at de i mindre grad eller slet ikke har oplevet at være en del af lærerfællesskabet på deres praktikskole. Det er et problem. Både for de lærerstuderende, for lærerkollegiet og for skolen. 

Lærerfaget bygger på samarbejde med kollegerne. Man bliver hverken en god eller en glad lærer af at være ensom. De lærerstuderende skal føle sig inkluderet i fællesskabet i praktiktiden, og de har brug for at lære af og med de erfarne lærere på skolen.

I dette blad kan du læse om problemerne med, at lærerstuderende ikke føler sig som en del af det fællesskab. Heldigvis er der også helt konkrete løsninger som for eksempel en fast arbejdsplads, en introduktion til rutinerne eller en nøgle til skolen. Små ting – men de virker. 

For nylig kom jeg selv i tvivl om, hvorvidt vi på Folkeskolen er gode nok til at byde nye kolleger velkomne. Vi har fået tre nye medarbejdere her i august. Der har været et onboardingforløb, de har fået både nøgle og arbejdsstation og bliver taget med i kantinen. Men har vi været gode nok til at lukke dem ind i kulturen? Har jeg brugt tid nok på, at de føler sig velkomne? 

Det er en stor fordel for en arbejdsplads at have et stærkt fællesskab. Men man skal huske at åbne kulturen op for nye ansigter. Måske har de brug for at blive mødt på en anden måde, end man plejer. Det gælder ikke mindst unge kolleger, som fortjener den bedste start på arbejdslivet.

Jeg håber, at færre lærerstuderende vil føle sig udenfor næste år. 43 procent er stadig for mange, selv om tallet er faldet lidt i forhold til sidste år. Ikke mindst i en tid med lærermangel er der brug for at byde de nye kolleger velkomne med store smil, åbne spørgsmål og god tid. Det er i hvert fald noget, jeg selv vil tænke over med mine nye kolleger.