Skønlitteratur

Hvid heks

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Lise Blomquist

Oversat fra norsk

246 sider, 248 kroner

Forlaget Modtryk

I disse tider, hvor åndeverdenen er godt stof i hvert fald på tv, skal denne bog nok finde et publikum blandt de 12-15-årige - flest blandt piger.

Bogen er nummer to i en spændingsserie om fire unge, Ellinor, Janne, Snurre og Rahvi.

De optræder her i en spændende fortælling med centrum i det alternative, hvor de prøver at udrede trådene omkring Ellinors familie. Bogen er i familie med gammeldags detektivbøger, hvor børn klarer ærterne, men fortællingen har udviklet sig. Disse unge er lidt outsidere. Godt nok kan de fire lidt af hvert, men de tilhører samtidig alle et mindretal. Ellinor er lesbisk, Janne er ordblind og har et stort modermærke i ansigtet, Snurre er lam, Rahvi er spastisk og desuden indvandrer. Om det er for meget? Nej, egentlig ikke, mere befriende at de ikke er perfekte.

Og så er der altså også ånderne, overtroen og det alternative. Ellinor er født heks, Ragna som bliver hendes kæreste, er satanist og går ind for den stærkestes ret. Ellinors mor er også heks og kammer helt over i sit ønske om at beskytte sin datter og sin verden. Men, viser det sig, her ligger en grum familiehistorie begravet.

Historien viser, hvor let man kan blive offer for overtro under de rigtige betingelser, som her hvor virkelige hændelser ligger til grund for mange af de overnaturlige oplevelser. Og at overtroen kan holde angsten for virkeligheden væk. Bogen er kritisk over for dele af den alternative verden, men ikke afvisende.

Bogens univers er sjovt og spændende, og den berører mange temaer, blandt andet mor-datter-forhold, lesbisk kærlighed, det alternative, new age og satanisme.

Solveig Andersen