Skolevejledning

Rejser, uddannelser og arbejde i udlandet 2003

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Redaktør Ole Camåe

224 sider, 200 kroner

Forlaget Ole Camåe

Telefon 4817 6282

På trods af al voksensnak om 'dalreår' og faste uddannelsesplaner er der altid mange unge, der regner med, at de skal ud at se verden på et tidspunkt, inden de bliver for gamle. Enten ser de frem til en slags dannelsesrejse, eller de vil ud for at arbejde og uddanne sig. Uanset om drømmen bliver til virkelighed eller ej, skal den forberedes og bearbejdes. Her tilbyder denne udgivelse sig med en mængde oplysninger om de muligheder for uddannelse og arbejde, der er i udlandet. Både de kendte og sikkert funderede i systemer og de mere ukendte tilbud. Bogen tager sit udgangspunkt i det at rejse ud. Formålet med rejsen, måden, det kan foregå på, og de mange muligheder, der skal vælges imellem inden da. Interrail, fly, kibbutzophold, high-school, frivilligt socialt arbejde og så videre. Men også meget praktiske områder som skatteforhold og sex på rejsen kommenteres. Hvad hedder kondom forresten på swahili?

Herefter gennemgås mulighederne i de enkelte lande startende med Norden, så øvrige Europa, det vil sige EU-landene, og dernæst de andre 'gamle' samt de nyere europæiske stater. Til sidst kommer resten af verden, herunder de store områder Australien, New Zealand, Canada og USA, der jo tiltrækker mange. Bogen har valgt en bestemt systematik i beskrivelsen af landene, så man hurtigt kan orientere sig om udvalgte problemområder, når man søger. Der bringes faktaoplysninger, adresser på ambassader, oplysninger om arbejds- og opholdstilladelse, uddannelsesforhold, rejse og opholdsmuligheder, og der sluttes med rejselitteratur. Der tilstræbes en høj grad af aktualitet. For eksempel gøres der opmærksom på, at Australien som noget nyt har indført et Working Holiday-visum. Altså det er tilladt for unge mellem 18 og 30 år at arbejde i deres ferie, lovligt! Sidst i bogen bringes en samling internetadresser, der kan føre til andre kilder. Udgivelsen er et godt værktøj til at arbejde med rejsedrømmene, og når de konkrete oplysninger er til stede, må det vise sig, om modet står mål med lysten. God tur!

Keld Andersen