Skoleudvikling

Den gode skole

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- økologien med i skole

Redaktør Rie Øhlenschlæger

40 sider, 50 kroner

Dansk Center for Byøkologi

Telefon 8940 5880

www.dcue.dk

Alle sanser skal i sving for at sikre en helhedsorienteret tilgang til læring. Og det er ikke just det, der er allermest plads til på de mange elendige skoler, der venter på milliarder og atter milliarder af kroner for at blive om- eller nybygget. Men det kan der gøres noget ved, og netop det fælles ansvar herfor er dette hæfte med til at pege på, samtidig med at indholdet inspirerer til sunde og miljørigtige valg og bæredygtige aktiviteter i grundskolens dagligdag.

I indholdet behandles temaer som jord, planter og dyr, konstruktioner og materialer, affald, luft, lyd, vand, varme, energi, lys, farver og bæredygtighedsbegrebet. For hvert tema lægges op til at behandle status, anlægsfase, drift og undervisning i hverdagen, yderligere kilder til fordybelse og en praktisk miljøtjekliste. Her er hentet illustrative eksempler fra en række skoler, der allerede er nået længere end de fleste, og en adresseliste gør det nemt at henvende sig i forbindelse med eventuelt studiebesøg.

Stoffet har godt fat helt nede i skolens dybe hverdag, da det er udarbejdet i samarbejde med en lang række organisationer, der beskæftiger sig med enten skoleforhold, bygningsmiljø eller begge dele. Så med den forsamling i baghånden ser det heldigvis ud til, at problemet bliver taget seriøst.

Forhåbentlig bliver hæftet revet væk af beslutningstagere på alle niveauer for at træffe de rigtige valg for den gode skole, så der ikke mindst i tæt sammenhæng med den nye lov om undervisningsmiljø tages hensyn til såvel det fysiske som det psykiske og æstetiske miljø. Målgruppen er såvel de ældste elever, undervisere, ledere og driftspersonale som skolebestyrelser, politikere og rådgivere. På enhver skole med respekt for økologien i bred forstand kan hæftet på bedste vis medvirke til at støtte op omkring miljøpolitisk ordfører Elsebeth Gerner Nielsens udtalelse: Miljørigtige omgivelser og smukke rum, der stimulerer sanserne, giver børnene de bedste forudsætninger for en god læring.

Kaare Øster