Natur/teknik, Historie

Fangerliv i gamle dage

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Jakob Danielsen

45 sider, 98 kroner

Arbejdshæfte til Fangerliv i gamle dage

Af Kirsten Mortensen

16 sider, 30 kroner

Atuakkiorfik

Jakob Danielsen var grønlænder og levede fra 1888 til 1938. Han blev født på Disko på en lille boplads, men flyttede som voksen til Qeqertarsuaq, Godhavn, hvor han levede som fanger. I sin fritid tegnede og malede han og berettede på den måde om fangerlivet, som allerede dengang var på retur.

Hans tegninger og akvareller blev i 1942 udstillet på Statens Museum for Kunst, hvor de fleste opbevares i dag. De øvrige findes på museet i Qeqertarsuaq.

Tegningerne er serier, som viser dage i Danielsens liv, i starten som lille dreng på mors skød på fars slæde, på sommerjagt og senere som voksen fanger på fangst sammen med andre og alene.

Den oprindeligt danske tekst er oversat til grønlandsk og engelsk, og alle tre sprog er gengivet i udgivelsen - lidt synd for de mange interessante og i mange tilfælde smukke illustrationer, at tekstdelen er så dominerende. Ganske få tegninger er vist på en hel side, og det giver et helt anderledes indtryk af kunstnerens formåen.

Serierne i denne bog har i 1967 været udgivet på forlaget Rhodos i en større bogudgivelse, mens denne er rettet til børn og undervisningsformål.

Det er rigtigt, som forlaget skriver i sin følgeskrivelse, at der er et stort behov for undervisningsmaterialer om Grønland. Forlaget håber derfor, at bøgerne her 'kan afjælpe noget af behovet'.

Det er nu nok ikke bøger om fangerlivet i gamle dage, vi savner mest, snarere noget om det moderne Grønland, men det skal nu ikke diskvalificere denne nydelige bog, som udmærket vil kunne benyttes supplerende i et emne om landet langt mod nord.

Arbejdshæftet tilbyder supplerende oplysninger og illustrationer om blandt andet hundeslæde, tørvehytte, kajak, andre bådtyper og om fangstdyrene. Det er illustreret med gode og tydelige tegninger, og nederst på hver side findes et grønlandsk ordsprog. Der foreslås flere fine aktiviteter - samt enkelte mindre relevante, som man kan ændre eller ignorere. Så også arbejdshæftet vil være nyttigt til et grønlandsemne.

Hans Erik Berthelsen