Et rungende tjaa

Pengene er hjemme, og der er brug for fred

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolen har plukket nogle hurtige reaktioner fra kredsformændene et par dage efter overenskomstresultatet: Meningerne var - ikke uventet - delte, men med tendens i retning af det positive:

Henning Pedersen, Gjern

- Jeg blev ret glad, da jeg hørte resultatet af de specielle forhandlinger med en stigning i både begyndelseslønnen og slutlønnen. Det er bedre, end jeg havde forventet, og langt, langt bedre, end jeg havde frygtet. Jeg var bange for, at vi ville få et langt, internt opgør om overenskomsten.

Aftalen om decentral løn er en tidsel, men jeg har også tidsler i min have, og dem har jeg lært at leve med. Hjemme hos os ville medlemmerne ikke have decentral løn, men de ville heller ikke i strejke for at undgå det - og de ønskede slet ikke, at andre løb med pengene.

Reinhard Werner, Kalundborg

- Man kan vel ikke sige, at det er et mesterstykke, at vi først smider 70 millioner kroner væk, fordi vi ikke brugte dem til decentral løn sidste gang, og derefter køber dem tilbage for 30. Det er rigtigt, at der er forskellige muligheder for at komme igennem med noget i de enkelte kommuner, men misundelse er ikke en del af den fagpolitiske holdning hos os. Medlemmerne kan godt forstå, at man i en kommune kan få noget igennem, som ikke lykkes andre steder.

- Vi bliver ikke afpresset med fedterøvstillæg hos os. Vi siger bare nej, forklarede Reinhard Werner, som i øvrigt anbefaler medlemmerne at stemme ja.

Dorthe Møller, Aalborg

- Personligt er jeg træt af at diskutere de 0,2 eller 0,4 procent decentral løn. Det blæser problemet op, for det er jo ret få penge, det handler om. Men det er vigtigt, at vi diskuterer det ideologiske bagved.

Henrik Poulsen, Gladsaxe

- Det afgørende for, at jeg siger nej og anbefaler medlemmerne at gøre det samme, er aftalen om decentral løn. Vi har meldt klart ud, at for os er det et konflikttema, hvis den fortsætter. Selv om der er mange af de andre resultater, som er fornuftige. Det er bare ikke nok.

Jette Jensen, Århus

- Politisk har vi tabt slaget om den decentrale løn. Vi har et pænt resultat på lønkravene, så længe vi ikke går efter at bryde rammen. Men med den decentrale løn bryder vi med solidariteten mellem organisationerne på lokalt plan. Vi får det svært med hinanden. Derfor må vi sige nej.

Niels Munkholm Rasmussen, Odense

- Jeg forventer, at et pænt flertal af medlemmernes siger ja. Resultatet ligger jo meget i forlængelse af vores krav. Det afgørende for os er, at der er en så godt som garanteret reallønsfremgang, og at der ikke blev rørt ved F-faktoren. Decentral løn kan vi håndtere.

Kurt Abildgaard, Esbjerg

- Hvis man sammenholder krav og resultater, kan man ikke sige nej. Vi kan ikke lide decentral løn, men jeg mener, at vi skal anbefale det samlede resultat. Vores medlemmer siger klart, at de går efter lønnen. Vi er også interesseret i nye lønformer, men der har ikke været tid nok til at diskutere det, og der er jo nogle forudsætninger, som skal opfyldes.

Kjeld Carlsen, Bornholm

- Vi vil anbefale medlemmerne at sige ja. Ikke fordi vi synes, at der er noget at råbe hurra for. Løndelen af resultatet er rimelig, men vi bryder os ikke om aftalen om decentral løn. Det afgørende for os er dog at forsøge at holde sammen på tropperne denne gang. Det er meget vigtigt at få et ja, også i forhold til de næste forhandlinger. Og vi har jo fået det hjem, vi har bedt om.

Richard Samuelsson, Sakskøbing

- Jeg er meget bekymret over forhøjelsen af den decentrale lønpulje. Men jeg har også svært ved at se perspektiverne i at gå i konflikt på det område. Vi kan ikke vinde kampen i KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte) om at afskaffe den decentrale løn, når vi står alene med det ønske. Til gengæld tror jeg, at der er flere perspektiver i - på længere sigt - at gå over til nye lønformer, hvor vi kan skabe et system, som passer til lærerarbejdet.

Vi har jo fået vores kongreskrav opfyldt. Men vi var jo også beskedne i vores krav. Alt i alt vil jeg personligt anbefale medlemmerne at stemme ja.