Thorvald Nielsen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Pensioneret overlærer Thorvald Nielsen, Gjern, er død, 85 år.

Han voksede op i et lærerhjem i Bryndum ved Esbjerg, men inden Thorvald Nielsen fulgte i faderens fodspor, tog han en uddannelse som journalist og arbejdede ved den radikale presse, dels i Esbjerg dels i Næstved.

Han beholdt det radikale sindelag, men forlod journalistikken og startede som elev på Jelling Seminarium, hvorfra han tog lærereksamen i 1932.

Han var først ansat ved Herborg Skole i Vestjylland og derefter ved Ry Skole i Hornsherred.

I 1949 kom han til Gjern Byskole som førstelærer, og han blev ved skolevæsenet i Gjern i næsten 30 år, indtil han i 1978 gik på pension.

Thorvald Nielsen var et meget musisk menneske. (Hans farbroder var ikke for intet komponisten Carl Nielsen). Mange er de dilettantforestillinger, han har sat op, ofte med sig selv i en bærende rolle. Musik og sang stod gennem hele livet hans hjerte nært, og han var indtil for nylig en meget brugt oplæser i egnens foreninger. Her i skolen var der længe efter Nielsens pensionering bud efter ham som historiefortæller. Han mestrede som få i dag den kunst at fortælle en selvopdigtet historie i forløbende kapitler på en måde, så børnene ventede i stor spænding på næste uges afsnit. Han havde et lune og en dejlig humoristisk sans, som især vi kolleger nød godt af.

Thorvald Nielsen var en ivrig og dygtig skakspiller, og det lykkedes ham at føre skolens skakhold frem til finalen om danmarksmesterskabet i skoleskak.

Han efterlader sig to døtre og en søn samt hustruen Agnes, om hvem vore bedste tanker samler sig.

Ære være Thorvald Nielsens minde.

Tage Franck

for tidligere kolleger på Gjern Skole