Planlægning af skoleåret

På de følgende sider redegøres der for, hvilke krav til planlægningen der følger af den centralt indgåede arbejdstidsaftale pr. 1. august 1996. Da aftalen åbner mulighed for, at den lokale kreds og kommune kan fravige aftalen, kan der lokalt være aftalt nogle andre bestemmelser

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Planlægningen af skoleåret i en kommune skal ske i et samarbejde, henholdsvis mellem kommune og den lokale kreds, og på den enkelte skole mellem ledelse og lærere.

Hovedprincippet for planlægningen af lærernes arbejdstid er, at dette skal ske så smidigt som muligt. Denne smidiggørelse opnås ved, at Ø-tidsopgaverne i videst muligt omfang akkordlægges, hvorved den enkelte lærer selv får mulighed for at tilrettelægge og gennemføre opgaverne.

Ved en akkord forstås, at der til en beskrevet opgave afsættes en fast tid til at løse den i. Læreren skal ikke føre regnskab med sit tidsforbrug. Hun skal løse opgaven og styrer selv tidsforbrug og planlægning, og opgaven skal ikke fremgå af mødeplanen.

Niveauer for indgåelse af akkorder

Indgåelse af akkorder vedrørende arbejdstiden skal ske på tre niveauer: det centrale niveau, det kommunale niveau og det lokale niveau (skolen).

Det centrale niveau

Det centrale niveau udgøres af Lærernes Centralorganisation/Danmarks Lærerforening og de kommunale arbejdsgivere. Parterne har fastlagt følgende centrale akkorder: 70-timers akkorden, klasselærerakkorden, forberedelsesfaktoren og prøveaftalen.

Det kommunale niveau

De kommunale akkorder indgås mellem kommune og kreds. De skal hvert år forhandle om at lave akkordaftaler om arbejdsopgaver af generel karakter i kommunen. Forhandlingerne skal være afsluttet før planlægningen på skolerne begynder, så man på forhånd ved, hvilke akkordaftaler der er indgået. De kommunale akkorder indgår derefter i planlægningen på den enkelte skole.

Såfremt der ikke kan opnås enighed om en kommuneakkord for en arbejdsopgave under forhandlingerne kreds og kommune imellem, vil man ikke efterfølgende på skoleniveau kunne indgå akkord for opgaven, med mindre kreds og kommune tilkendegiver, at de er indforstået hermed.