Klik på det interaktive danmarkskort over skolenedlæggelser siden 2008 nedenfor
Klik på det interaktive danmarkskort over skolenedlæggelser siden 2008 nedenfor

Valgår: Få skoler må lade livet

Efter to år med massive ændringer er lokalpolitikerne varsomme med at nedlægge skoler, men faldende børnetal kan føre til nye nedlæggelser i de kommende år. Det forstærkes, hvis heldagsskolen bliver indført, forudser kredsformand.

Publiceret

Ændringer i 2013

• 12 skoler nedlægges, hvoraf de to ikke længere har elever.

• 24 skoler fusionerer til ti skoler på flere matrikler.

• Seks skoler mister tilsammen syv afdelinger, der 
tidligerevar selvstændige skoler.

• To specialskoler får fælles ledelse.

Skoler, der lukker

Siden kommunalreformen i 2007 er hver femte skole enten nedlagteller lagt sammen med andre skoler. Se listen over de 42 skoler,det sker for til sommer, på folkeskolen.dk, hvor du også finder etkort over samtlige ændringer siden 2008.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Opgørelsen over skoler, der bliver nedlagt til sommer, blegner ved siden af de kraftige ændringer, der skete i skolestrukturerne rundt om i kommunerne i 2011 og 2012. Dengang blev henholdsvis 246 og 177 skoler enten nedlagt eller lagt sammen. I år bliver blot 42 skoler udsat for markante ændringer.

Fredericia Kommune tegner sig dog alene for 15 af dem. Byrådet nedlægger tre skoler, mens 12 skoler lægges sammen til fire. Dermed trodser politikerne, at deres taburetter sættes på spil til kommunalvalget i november.

»Vi besluttede allerede sidste år at nedlægge to almene skoler. Vi lukkede en landsbyskole i 2012, og i år følger en byskole efter. Vi var ikke helt enige om, hvilken skole vi skulle lukke i år, men alle partier står bag modellen med skoler på flere matrikler, så skolestrukturen bliver ikke et tema i valgkampen«, siger Peder Hvejlsel (Venstre), formand for børne- og ungdomsudvalget.

Heldagsskolen kan koste nedlæggelser

I Varde Kommune skulle byrådet have diskuteret skolestruktur i år, og det på trods af at politikerne nedlagde tre skoler sidste år. I sommerferien blev store dele af Lykkesgårdskolen i Varde by erklæret for uegnet til undervisning på grund af skimmelsvamp, og det satte gang i en ny debat.

»Vi har tre skoler i byen, og politikerne begyndte at tale om at indrette to af dem til 0.-6. klasse og gøre den tredje til ungeskole. I 2018 er kommunens elevtal reduceret med 18 procent, og vi har ti overbygningsskoler i kommunen. Nogle af dem er allerede nede på et spor, så da debatten om en ungeskole i Varde blussede op, opfordrede jeg politikerne til at se på hele skolestrukturen«, fortæller Kim Jørgensen, formand for Varde Lærerkreds.

Det synspunkt bakkede skolebestyrelserne op, så politikerne har udskudt debatten til 2014 - til den anden side af kommunalvalget. Så ved de også, om regeringens skolereform bliver til noget.

»Det faldende børnetal vil udfordre skolestrukturen gevaldigt. Hvis vi oven i købet får en heldagsskole, har vores politikere yderligere et incitament til at samle eleverne på færre skoler, for jeg tvivler på, at ændringer i lærernes arbejdstidsaftale alene kan finansiere en længere skoledag. Derfor bliver politikerne nødt til at se på de samlede udgifter til kommunens skoler«, siger Kim Jørgensen.

Heldagsskolen kan påvirke skolestrukturen i adskillige andre kommuner, vurderer kredsformanden.

»Heldagsskolen vil blive en udfordring i alle kommuner, men især i kommuner med faldende børnetal, og dem er der mange af«, siger Kim Jørgensen.

Powered by Labrador CMS