DLF skal undersøges med lup

Medlemmer på orlov kan få nedsat kontingent, også selv om de søger for sent

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alt i Danmarks Lærerforenings arbejde og arbejdsformerne skal undersøges med lup fra top til bund. Det besluttede kongressen i november, og hovedstyrelsen vedtog i januar, at arbejdet skal have så høj prioritet, at forretningsudvalget skal udvides med et ekstra medlem i undersøgelsesperioden frem til kongressen i efteråret 2001.

'Det officielle navn er 'Organisationsudviklingsprojektet, Danmarks Lærerforening i det 21. århundrede', men i daglig tale hedder det nu 'Udviklingsprojektet', sagde Astrid Schjødt, da hun som formand for den gruppe, der skal følge arbejdet, gav hovedstyrelsen en grundig gennemgang af, hvordan arbejdet skal foregå.

Undersøgelsen skal gennemføres med professionel, ekstern bistand, og der skal nedsættes en følgegruppe - en 'tænketank' - der skal være rådgivende og reflekterende, fortalte Astrid Schjødt.

'Vi tænker naturligvis også forslagsstillerne fra kongressen ind i arbejdet', sagde hun.

'Det sidste er jeg ked af at høre', sagde Ernst Øxner. Han mente ikke, at det skal give fortrinsret til arbejdet, at man har stillet og fået gennemført et forslag på kongressen.

Astrid Schjødt svarede, at hun mener, at det er rimeligt at inddrage dem, men hun understregede også, at tænketanken fyldes op, så den bliver både fagpolitisk og geografisk dækkende, så der tages hensyn til forskellige kredsstørrelser.

Fritagelse med tilbagevirkende kraft

To medlemmer, som har søgt orlov, har opdaget, at de kunne have fået nedsat kontingentet i orlovsperioden. Men de havde ikke fået søgt i tide. Deres breve gav anledning til diskussion i hovedstyrelsen. For foreningens folkevalgte revisorer har peget på en række administrative problemer med at give kontingentnedsættelse eller fritagelse med tilbagevirkende kraft, og et flertal i organisationsudvalget havde indstillet, at der ikke skulle ske ændringer. Men man mente, at man skal opfordre tillidsrepræsentanterne til at gøre medlemmer opmærksomme på mulighederne, hvis de går på orlov eller får tjenestefrihed.

Men Anni Herfort var uenig. Medlemmers rettigheder må veje tungere end administrative besværligheder, mener hun.

'Hvis et medlem har haft ret til nedsættelse eller fritagelse, og vi ikke kan være helt sikre på, at han eller hun har fået besked om sin rettighed, så må vi bevilge pengene, også selv om det giver problemer eller mere administrativt arbejde', sagde formanden. Og sådan blev hovedstyrelsens enstemmige beslutning. Det blev samtidig besluttet at forsyne tillidsrepræsentanterne med et oplysningsmateriale, som kan udleveres til medlemmer, der søger orlov.

Pensionsudvalg nedsat

Pensionisternes to medlemmer af hovedstyrelsen, Kristian Fløj-Jensen og Else Johansen, og en af pensionistfraktionens kongresdelegerede blev af hovedstyrelsen valgt til at deltage i et udvalgsarbejde om pensionsforhold. I udvalget skal også indgå formændene for de to medlemsfora i Lærernes Pension og hovedstyrelsesmedlemmerne Ole Jensen og Palle Rom.

Udvalget nedsættes, fordi DLF's kongres i november vedtog 'at intensivere det politiske arbejde med at sikre den størst mulige indflydelse på medlemmernes pensionsforhold'. Udvalget skal analysere de forskellige pensionsforhold, beskrive de politiske problemstillinger og foreslå, hvordan hovedstyrelsen skal behandle dem. Arbejdet afsluttes i november.-th

Tavshed om pensioner

På en lønkonference i Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, KTO, som netop har været afholdt, rejste Anni Herfort endnu en gang problemet med reguleringen af tjenestemandspensionerne.

'Der er fortsat et uløst problem', sagde hun.

Tjenestemandspensionerne reguleres udelukkende i forhold til de generelle lønstigninger. Det er ikke et problem for aktive tjenestemænd, for deres fremtidige pension kan forbedres via decentrale lønaftaler. Men når man først er gået på pension, er det kun de generelle lønstigninger, der tæller.

Anni Herfort fremhævede, at tjenestemandspensionerne har en dårligere regulering end folkepensionen og andre overførselsindkomster.

'Hidtil har jeg desværre talt for døve øren i denne sag, men som tiden går, bliver det et større og mere urimeligt problem', sagde Anni Herfort til sine mange forhandlingskolleger i organisationerne. Det var der ingen, der kommenterede.