Den ydre fjende

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det digitaliserede samfund har introduceret nye arbejdsområder for kriminelle og hærværksmænd.

Angreb udefra på edb-installationer, som fører til Denial of Service - også kaldet DoS - har været meget omtalt i de seneste uger også i denne rubrik.

Populært fortalt består DoS-angreb i, at nogle ungersvende med svag rygrad lister programstumper ind på nogle hundrede computere - af den slags, der altid er på Nettet. Disse computere sættes på et givet tidspunkt til at sende forespørgsler eller mail til 'ofret': En eller anden mail- eller web-server. Den er egentlig til for det samme, men kan ikke behandle så mange data, derfor 'bryder den sammen'. Servicen ophører: DoS indtræder.

Politi i alle lande jagter hærværksmændene, fordi det er vitale dele af samfundets infrastruktur, der angribes. Det svarer til at blokere vejnettet eller standse telefoncentraler. Men det er givetvis af større betydning, at organisationer som CERT (Computer Emergency Response Team) søger at holde Nettet farbart og sikkert www.cert.dk

Det er alvorligt - ja. Men ikke alvorligere end så megen anden svindel og hærværk, og sammenlignet med andre tildragelser i den analoge verden blegner disse DoS-angreb en kende.

Hvis vi ser på danske folkeskoler, er det ikke en ydre fjende, som giver de største problemer. Det er tværtimod ...