Dansk

Mig og min familie

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- digte til dig

Af Poul Larsen

Illustreret af Poul Holck

67 sider, 98 kroner

Forlaget Følfod,

www.foelfod.dk

I urimede og urytmiske vers skriver Poul Larsen sig rundt om en række familiemedlemmer - ikke sådan at forstå at vi bliver præsenteret for et privat portrætgalleri; tværtimod anvender digteren familien som den ramme, der holder sammen på digtene og skaber et alment perspektiv.

I enhver familie er der en, der bliver overset, en, der er originalen, en, der bærer lidt mere liv i sig end de fleste, og en, der bærer lidt mere død i sig end andre.

Både ordsfæren og universet er hverdagsagtigt, men når de udvalgte hverdagsbegivenheder og -tanker ramler sammen, skaber de et rum for tanker, følelser og filosoferen.

Derfor er det ikke falsk deklaration, når digtsamlingen har undertitlen '- digte til dig'. De fleste af dem har den personlige og almene karakter, der gør, at de vedkommer læseren. Dertil er de oplagte som imitationsgenstande for de mellemtrinsklasser, der skal arbejde med lyriske udtryksformer i skriftlig fremstilling.

Bogen er af omfang overkommelig, men der er indhold, som er langtidsholdbart. Den lever pænt op til sit eget digt 'Den':

Pludselig var den slut/netop som jeg havde siddet med den/i hånden i timevis/og prøvet at lære/den ordentligt at kende/og faktisk var begyndt/at holde af den.//Slut og færdig./Sad bare dér/og gloede på bagsiden.//Det siger jeg jer:/En bog er ikke en skid bedre/end mennesker!

Jens Raahauge