Nedsat tid til ældre

Fortsat kamp om millionerne i KTO-puljen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Øverst på dagsordenen ved sidste uges forhandlinger på det kommunale arbejdsmarked stod fordeling af den såkaldte KTO-pulje (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte) til særlige formål. En aftale om den pulje er en forudsætning for, at de enkelte grupper kan komme videre med deres specielle forhandlinger, men heller ikke ved endnu et møde i weekenden lykkedes det at blive enige internt på lønmodtagersiden. Det er tilsyneladende fortsat mellem pædagogerne, sygeplejerskerne og lærernes fagforeninger, slaget står.

Ved forhandlingerne med de kommunale arbejdsgivere på Københavns Rådhus forleden valgte man at udskyde punktet og gå videre med en række andre forhandlinger.

Der blev opnået enighed om en række ting, herunder den store sejr for lønmodtagersiden, afskaffelse af den forhadte 120-dages regel. Ifølge denne regel kan arbejdsgiveren sige op med et kortere varsel end ellers, når en medarbejder har haft over 120 sygedage.

Men denne regel var ikke gældende for lærere, så der er reelt tale om, at de øvrige kommunalt ansatte dermed opnår samme vilkår som lærerne.

Derimod får også lærerne gavn af forliget om fuld løn under den nyindførte fædreorlov i 25. og 26. uge efter barnets fødsel. Der er også enighed om ret til fuld løn under plejeorlov til at passe alvorligt syge børn under 14 år eller nærtstående familiemedlemmer, der ønsker at dø i eget hjem.

En ny seniorpolitisk bestemmelse betyder, at lærere og andre kommunalt ansatte over 60 år, der ellers havde tænkt sig at gå på pension eller efterløn, i stedet tilbydes at gå ned i tid, uden det får betydning for størrelsen af den efterfølgende pension.

Protokollatet kan læses på www.kto.dk