Iben Valentin Jensen håber at se så mange lærere og pædagoger som muligt foran Christiansborg d. 11. september.
Iben Valentin Jensen håber at se så mange lærere og pædagoger som muligt foran Christiansborg d. 11. september.

Opråb til lærerne: Kom til folkemøde foran Christiansborg

En tidligere pædagogikunderviser på læreruddannelsen kalder landets lærere og pædagoger til samling foran Christiansborg den 11. september. Når der ikke bliver lyttet til os, må vi jo vise, at vi findes, lyder det fra arrangøren.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er komplet umuligt for lærere og pædagoger at komme igennem med noget i dag, både overfor politikere, i medier og på arbejdspladsen. I stedet gentages de samme systemiske mantraord om, hvad der virker - for eksempel ved folkeskolereformen - komplet uden indsigt i den virkelighed, vi står i som kød og blod og med et personligt ansvar for vores arbejde. Derfor skal vi nu mødes for at vise, at vi er her og har noget at sige. Der er en virkelighed herude, og det er os, der befinder os i den".

Skolelærere skal ikke være eksperter

Sådan siger Iben Valentin Jensen, cand. pæd. ved Videncenter for Almen Pædagogik og Formidling, UC Syddanmark. Hun har undervist i pædagogik på læreruddannelsen i 12 år frem til 2013, og hun er bekymret for samfundet i en verden, som i hendes øjne ikke længere lytter til pædagogikken:

"Pædagogik er et 150-årigt fag og håndværk, som ofte slet ikke kan måles. Men forskere, medier og politikere er ligeglade med pædagogik - de vil ikke høre om det. De vil bare udvide deres CV. I dag kritiseres lærere og pædagoger i bund og grund for at bruge deres professionelle, pædagogiske faglighed. De skal ikke tænke selv, blot gå den slagne vej. Vi skal ikke længere være kritiske. Det er rene 2. verdenskrigstilstande", siger hun.

Sidste chance for at redde pædagogikken

For at gøre opmærksom på, at der er brug for at lytte til de fagpersoner, som udfører arbejdet ude i virkeligheden, har Iben Valentin Jensen indkaldt til folkemøde foran Christiansborg d. 11. september.

"Jeg håber helt elementært, at folkemødet kan være medvirkende til, at lærere og pædagoger ikke giver op. At de ikke mister håbet. Der er brug for en anerkendelse af deres arbejde, for de er virkelig med til at løfte samfundet med deres faglighed. Uden dem ville samfundets sammenhængskraft forsvinde", siger hun.

Hun forklarer, at hun mener, demokratiet er ved at være en ren konstruktion i dag, fordi folket og de lærde ikke længere finder sammen og inddrager hinandens erfaringer. Derfor kalder hun også folkemødet for en form for højskole foran Christiansborg, hvor teoretikerne burde kunne møde praksis og omvendt.

"Pædagogikken som faglighed findes ikke længere. DPU og Danmarks Lærerforening er også ligeglade med det perspektiv", mener Iben Valentin Jensen. "Alle taler i stedet om neurologi, psykologi og sociologi. Men lærere og pædagoger er pædagogiske professionelle, ikke amatører. Deres faglighed handler om mening, fornuft og myndighed. Redskaber og metoder er her midler, aldrig mål. Det ved enhver ude på skolerne, så lad være med at behandle dem som ufaglærte".

"Det her er sidste chance. Hvis ikke vi begynder at lytte til pædagogik som en selvstændig profession nu og tage den alvorligt, er der ikke længere håb for samfundet som demokratisk og humanistisk institution. Så er det slut. Derfor håber jeg, der dukker så mange op som muligt, så vi kan vise, at vi er her, når nu de ikke vil høre på os".

Se Facebook-eventet for 'folkemødet' under Ekstra til højre.

Powered by Labrador CMS