"Det er en oplagt følge af den længere skoledag, at der bliver færre børn og i praksis vil det være sværere at drive dem", siger Liberal Alliances medlem af Børne- og Undervisningsudvalget Merete Riisager.

Liberal Alliance: Skolereformen fører til ringere sfo og klub

Merete Riisager fra Liberal Alliance har taget initiativ til, at Børne- og Undervisningsudvalget på torsdag i næste uge skal på studietur hos udvalgte skolefritidsordninger og klubber. Hun mener, at skolereformen giver en uholdbar situation for pasningsordningerne.

Offentliggjort Sidst opdateret

Program for udvalgets studietur

12.30: Afgang fraChristiansborg v. indgangen til Finansministeriet

12.45: Ankomst til fritidshjemmet Rabalder, København N

Oplæg ved Pernille Hviid, lektor ved Institut for Psykologi,Københavns Universitet

Om generelle tendenser i SFO'erne efter folkeskolereformen

 Oplæg ved Jesper Larsen, udviklingskonsulent vedUngdomsringen, forening for alle fritids-, junior- ogungdomsklubber samt ungdomsskoler i Danmark.

Om udfordringer for klubberne efter folkeskolereformen

 Oplæg og debat med leder af fritidshjemmet Rabalder, BrianHilskov, og pædagoger fra fritidshjemmet

Oplæg og debat med leder af fritids- og ungdomsklubbenTempeltræet, Helene Bech  

14.00: Afgang fra fritidshjemmet Rabalder til SFO Vejlebro,Ishøj Kommune

14.30 Ankomst til SFO Vejlebro, Ishøj

Oplæg ved  Niels Elhøj Vestergaard, leder for SFO I, II ogIII på SFO Vejlebro

Oplæg ved Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre

Tur rundt i SFO'erne

Opsamling på dagen ved Merete Riisager (LA)

Social- og Indenrigsudvalget er inviteret til at deltage istudieturen.

Tilføjet 5/1 2016

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Min bekymring har hele tiden været, at sfo og klubber lukker ned. Forligspartierne har forsikret mig om, at det ikke sker. Men faktuelt er det det, som sker. Det er meget svært at få konkrete tal, for der er ingen, der er interesserede i at opgøre, hvordan søgningen bliver mindre. Men meldingerne er, at flere melder sig ud", siger Merete Riisager.

Reformreaktion: Færre børn går i sfo 

Liberal Alliance og Enhedslisten stemte ikke for folkeskolereformen, og Konservative stemte først for, da det lykkedes at få obligatorisk lektielæsning og faglig fordybelse gjort frivillig i reformens første år.

Børne- og Undervisningsudvalget ønsker på studieturen er blandt andet at høre om, hvilken betydning folkeskolereformen har haft for livet i SFO'erne og klubberne, og også hvordan reformen har påvirket antallet af elever tilmeldt ordningerne.

"Det er en oplagt følge af den længere skoledag, at der bliver færre børn, og i praksis vil det være sværere at drive dem", siger Merete Riisager.

 

Svært at opretholde kvaliteten

Merete Riisager har sparret med børneforsker Pernille Hviid, før turen er sat i værk. Hun håber, at mange af udvalgsmedlemmerne vil deltage i turen.  

"Vi skal se på, hvordan det ser ud med kvaliteten. Det er noget sværere at tage på eksempelvis ture, når der ikke er så meget tid.  Jeg håber, at de der deltager, får syn for sagen, så de kan se, at det har en kæmpe omkostning for børnelivet som et hele. Det er ikke en holdbar løsning".

Sfo-priserne er steget i 19 kommuner

Frygter endnu længere skoledag

I sidste ende frygter Merete Riisager, at en ringere kvalitet i sfo og klub vil betyde endnu længere skoledage, end de 30-33-35 timer i henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling, som er indført med skolereformen.

"Man kan rulle skolereformen tilbage. Men gør man ikke noget, så vil det pasningsbehov i to timer, som er nu, i længden ikke fungere i sfo og klub - hverken i forhold til kvalitet eller i forhold til fuldtidsstillinger. Så bliver pasningen slået sammen med skolen, og så ender det med at blive lidt skoletid over det hele. Så mister man den fine ting, vi har med fritidspædagogikken", siger Merete Riisager.