Anne-Dorte Herzum og Per Ravn er enige om, at arbejdet med læringsmål tager meget tid - tid som går fra god forberedelse og god undervisning.
Anne-Dorte Herzum og Per Ravn er enige om, at arbejdet med læringsmål tager meget tid - tid som går fra god forberedelse og god undervisning.

Lærere: Alt for mange fortolkninger af læringsmål

Ét læringsmål for klassen, ét til hver elev eller tre niveauer? Fortolkningerne af hvor detaljeret lærerne skal sætte læringsmål for eleverne er mange, og det skaber forvirring blandt nogle lærere. ”Man får noget nyt at vide, hver gang man er på kursus eller taler med en ny konsulent”, lyder det fx fra lærer Per Ravn, som fra starten troede, at han skulle sætte individuelle mål.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ministeriets udmelding var for nylig, at der ikke skal sættes individuelle læringsmål for hver enkelt elev i hvert forløb. Men mange lærere er fortsat forvirrede, for det er ikke den opfattelse, de har fået fra meldingerne fra deres skoleleder, den besøgende konsulent eller ministeriets vejledninger.

Hver elev skal vurderes individuelt  

Anne-Dorte Hertzum som er lærer på Præstelundskolen i Brande har også forstået, at hun skal lave individuelle læringsmål for alle elever. Det finder hun helt umuligt, da hun underviser 125 børn i mange forskellige klasser i madkundskab, håndværk og design, natur/teknik og historie.

"Jeg kender jo ikke alle eleverne. Når jeg har 24 børn i håndarbejdslokalet, så kan jeg jo ikke alles navne. Der er selvfølgelig altid en fem-seks stykker, som man lægger særligt mærke til, men hvad med alle de søde små piger og drenge, som bare sidder og passer det, de skal lave ? Det vil det jo være galimatias, hvis jeg skal ind og sætte individuelle mål for hver enkelt".

På hendes skole er de i gang med at implementere målstyring og brugen af læringsplatformen Teach, som de har været på kursus i. Skoleleder Klaus Toft Høg bekræfter, at der skal sættes individuelle mål, men ikke helt i det omfang Anne-Dorte Hertzum frygter.

"For så vidt sætter man individuelle læringsmål. Man planlægger sin undervisning i Teach og sætter et generelt læringsmål ud fra et af de Fælles Mål. Så går man ind og ser på hver elev og overvejer i hvor høj grad de er klar til at nå læringsmålet. Ud fra den vurdering udvælger man tre elever, som er klar til at tage et spring i forhold til læringsmålet, og de bliver repræsentanter for tre niveauer i den undervisning, man har planlagt", forklarer han.

De tre specifikke elever i klassen har man ekstra fokus på og evaluerer i dét forløb, så man kan bruge dem som indikatorer på, om klassen er godt på vej i forhold til læringsmålene.

"Så nej, man skal ikke skrive 28 individuelle læringsmål. Men jeg er ikke i tvivl om, at lærerne kan opleve det som, at de skal sætte individuelle mål, fordi de skal ind på hver enkelt elev og forhold sig til dem. Lige nu sætter vi tid af til, at lærerne kan lære systemerne og det tager tid. Men når først det er indarbejdet, så forventer jeg, at det bliver en besparelse og vil lette lærernes arbejde", siger Klaus Toft Høg.

Fortolkningen af, hvordan der skal arbejdes med læringsmål er udarbejdet i et samarbejde mellem Teach og skoleledelsen på baggrund af et udspil fra Teach.

"Det vil jo altid være en fortolkning af ministeriets udmeldinger. Sådan har det jo også været med undervisningsdifferentiering. Jeg kan ikke se, det kan være anderledes", siger Klaus Toft Høg. 

Powered by Labrador CMS