”Kanonlisterne er en del af Fælles Mål for folkeskolen, og jeg vil ikke være med til at foretage ændringer heri, medmindre det bliver anbefalet af et ekspertpanel", udtaler børne- og undervisningsminister Christine Antorini til Kristeligt Dagblad.

Ekspertpanel skal afgøre kanonens fremtid

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) vil lade et særligt ekspertpanel definere kanonlisternes fremtid. DLF byder et ekspertpanet velkommen og holder fast i ønsket om at sikre lærernes ret til at vælge selv.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I februar vedtog et flertal bestående af regeringspartierne samt Liberal Alliance og Enhedslisten et beslutningsforslag, der i højere skal gøre de omdiskuterede kanonlister til en inspirationsliste for landets undervisere. I dag er det obligatorisk at følge den. Christine Antorini mener dog ikke, at det er politikernes opgave enerådigt at bestemme kanonens rolle. Det må være op til eksperterne - ligesom det i sin tid var et ekspertpanel, der anbefalede dem.

Derfor vil hun heller ikke inddrage listernes fremtid som en central del af diskussionen om den kommende folkeskolereform. Det lagde hun ellers op til efter beslutningsforslaget i februar.

Lange udsigter til frivillig kanon

"Det er naturligt, vi drøfter spørgsmålet om kanonlister, når vi forhandler en ny folkeskolereform, men det er ikke omdrejningspunktet. Målet med reformen er at skabe et fagligt løft, og i forhold til dette er kanonlister en lille ting," siger Christine Antorini i dag til Kristeligt Dagblad.

"Men kanonlisterne er en del af Fælles Mål for folkeskolen, og jeg vil ikke være med til at foretage ændringer heri, medmindre det bliver anbefalet af et ekspertpanel," tilføjer hun.

Antorinis udtalelser skal ses i lyset af, at listerne ikke er en del af selve folkeskoleloven. De er udformet som bekendtgørelser, som ministeren uden videre kan ændre på, hvis hun ønsker.

Lærerforening lægger vægt på valgfriheden Formand for skolepolitisk udvalg i DLF Bjørn Hansen byder et ekspertpanels vurdering velkommen. Han mener, at det er vigtigt at holde fast i den enkelte lærers relative frihed i forhold til valget af undervisningsmateriale og pensum.

"Det er jo altid sådan med en kanonliste, at nogle vil vurdere, at det er de omdrejningspunkter, der er de vigtige, mens andre vil vurdere, at det er nogle andre. Det kommer an på øjnene, der ser. Det kan også skifte fra regering til regering. Derfor synes jeg ikke, det er hensigtsmæssigt, at det ikke er skrevet ind som en del af loven, men at det er noget vejledende, som den enkelte lærer kan lade sig inspirere af og bruge i sin undervisning", siger Bjørn Hansen.

Diskussionen om kanonlisterne blussede for alvor op, efter fagbladet Folkeskolen i januar kunne berette, at halvdelen af historie- og dansklærerne kun ser kanon som en inspirationskilde.

Lærere føler sig ikke bundet af kanon