Faget geografi består både af en kulturdel og en naturfaglig del påpeger Geografforbundet som kommentar til de nye Fælles Mål

Høringssvar: Geografi er både et kultur- og et naturfag

”Geografifaget er et syntesefag. Vi erkender, at geografifaget er placeret blandt skolens naturfag, men geografifaget rummer både en naturdel og en kulturdel”, skriver formanden for Geografforbundet i høringssvaret til de nye Fælles Mål. Kulturdelen mangler, påpeger forbundet.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I færdigheds- og vidensmål for faget geografi kan man læse, at faget både er et kultur- og et naturfag, men i begyndelsen af selve formålet for faget står: "Eleverne skal i faget geografi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i , hvordan geografi- og geografisk forskning - i samspil med de øvrige naturfag bidrager til vores forståelse af verden". Først derefter bliver kultur nævnt, og det nævner Geografforbundets formand Jeanne Grage som problematisk.

Der burde i stedet blot stå "geografiske kompetencer" eller "natur- og kulturgeografiske kompetencer" i fagets formål, skriver formanden i høringssvaret.

Samme problematik går igen i kompetencemålene. Under modellering står, at eleven kan anvende og udvikle naturfaglige modeller i geografi. Her nævner Geografforbundet, at der refereres til færdighed- og vidensmål, der ikke er naturgeografiske. "Det er noget rod", skriver de og nævner befolkningspyramider og erhvervsudviklingsmodeller, der ikke er naturgeografiske. Geografforbundet foreslår, at man bare skriver "modeller" og kommer udenom det på den måde.

Under andre kompetenceområder står, at eleven udvikler "naturvidenskabelig erkendelse". Her mener Geografforbundet, at man i stedet kan skrive "udvikling af omverdensforståelse" ligesom eleven kan "opnå erkendelse af natur- og kulturgeografiens bidrag til vores verdensbillede", som er ordlyden taget fra geografifagets formål.