"I det nye år vil vi tilbyde alle landets kommuner det samme. Så I lokalt kan skabe den folkeskole. Den ældrepleje. Den børnehave, I ønsker", sagde statsminister Mette Frederiksen i sin nytårstale 1. januar.

Statsministeren: Kommuner får kun lov at sætte ét af velfærdsområderne fri

Den samme kommune får ikke mulighed for både at sætte deres folkeskoler og ældreområdet fri. Hver kommune får kun lov at sætte ét velfærdsområde fri, siger statsminister Mette Frederiksen til Avisen Danmark.

Publiceret

Frihedsforsøgene

Syv kommuner er en del af en "velfærdsaftale" medregeringen, som gav frihed fra statslige regler på enkelte områderfra 2021.

  • Esbjerg Kommune og Holbæk Kommune har frihed påfolkeskoleområdet
  • Helsingør Kommune og Rebild Kommune har frihed pådaginstitutionsområdet.
  • Viborg Kommune, Langeland Kommune og Middelfart Kommune harfrihed på ældreområdet.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dette skoleår og tre år frem er skolerne i Holbæk og Esbjerg som et forsøg fri af statslige regler.

Det har ført til, at skolerne hver især eksempelvis har oprettet nye fag, faste ugentlige fordybelsesdage og kortere skoledage - helt ned til fire timers undervisning og en times pause på Cosmosskolen i Esbjerg. 

De to kommuner er en del af et treårigt frihedsforsøg, hvor i alt syv kommuner på tre velfærdsområder - folkeskolen, daginstitutionsområdet og ældreområdet - har haft mulighed for at frigøre sig fra statslige reguleringer på de enkelte områder.

I nytårstalen i år lovede statsminister Mette Frederiksen, at alle kommuner i år vil få samme muligheder som forsøgskommunerne.

"I det nye år vil vi tilbyde alle landets kommuner det samme. Så I lokalt kan skabe den folkeskole. Den ældrepleje. Den børnehave, I ønsker", sagde statsministeren i sin nytårstale 1. januar.

Regeringen: Næste år skal alle kommuner have lov til at drive skole som Esbjerg og Holbæk 

Vælg ét velfærdsområde

Nu viser det sig, at kommunerne ikke kan få lov til at sætte flere velfærdsområder fri på samme tid. Det fortalte statsministeren i går i et interview med Avisen Danmark.

Her lyder det, at Mette Frederiksens tilbud til borgmestrene er: "Vælg et velfærdsområde, hvor I gerne vil slippe for de statslige regler, og så bliver I sat fri".

På spørgsmålet om, hvorfor kommunerne er begrænset til at vælge ét område, siger hun:

"Jeg tror ikke, at vi ville opleve samme effekt, hvis vi sætter kommunerne fri på alle områder på samme tid. At blive sat fri kræver faktisk ganske meget af den enkelte kommune og den enkelte leder på en institution, skole eller plejehjem. Det kræver energi, overskud og engagement, fordi det kræver mere ledelse at blive sat fri, og god ledelse kræver tid".

"Løsnede vi bare på alle områder, ville vi få en omgang leverpostej, fordi der ikke ville være overskud til at gå helhjertet ind i det", siger hun videre.

Minister i stort interview: "Ny frihed vil give lærernes engagement en spand kul" 

Stort velfærdsmøde aflyst 

Statsministeren skulle i dag have foldet nytårsløftet mere ud på et møde i Odense, hvor landets 98 borgmestre og aktører omkring velfærdsområderne var inviteret.

Mødet skulle foregå med dels oplæg fra statsministeren og ved paneldebatter, hvor blandt andre borgmestre, som er en del af frihedsforsøgene skulle dele erfaringer, og også en paneldebat, hvor blandt andre børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen skulle have deltaget.

Men her til morgen blev velfærdsmødet aflyst uden begrundelse. Aflysningen sker samme dag, som Rusland har iværksat en omfattende militæroperation mod Ukraine.

"Jeg fordømmer Ruslands angreb på det stærkeste. Det er en skræmmende og helt uprovokeret handling, der strider mod FN-Pagten og folkeretten. Det her skal have store konsekvenser for Rusland. EU og NATO vil mødes inden for kort tid", lød det tidligere i dag i en pressemeddelelse fra statsministeren om situationen i Ukraine.