Mette Jars (47) lader manden og to voksne børn blive hjemme og drager til Hawaii for at læse sit sjette semester med fokus på ernæring og sundhed.
?
Ernærings- og sundhedsstuderende skal læse på Hawaii
Flid, god tid og et stort papirarbejde. Det skal til, hvis man brænder for at læse i udlandet. Mette Jars læser ernæring og sundhed på Ankerhus i Sorø. Om få uger tager hun af sted for at læse sit 6. semester på University of Hawai i Manoa.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Egentlig havde Mette Jars planlagt, at hun skulle læse sit 5. semester i Houston i USA. Hun havde været i Malmø for at tage en speciel engelskprøve, og de fleste papirer var i orden. Men så fik hun problemer, da hun skulle have et studentervisum. Derfor måtte hun læse 4. semester på linjen human ernæring på Ankerhus i Sorø.
"Jeg tænkte, at det var ærgerligt, når nu jeg havde brugt så meget krudt på det", siger Mette Jars. Hun har tidligere arbejdet for en nødhjælpsorganisation med base på Hawaii og begyndte derfor at søge på, om der var en uddannelse på Hawaii, som hun kunne bruge.
"Jeg gik i gang noget tidligere - for det vidste jeg, man skulle. Og jeg fandt noget. Ankerhus var ikke så meget for at sende folk ud på sjette semester, men de valgte at gøre en undtagelse i mit tilfælde", siger Mette Jars.
Opfordrer studerende til at rejse ud
Lederen af internationalt kontor på University College Sjælland Morten Pristed fortæller, at Mette Jars har gjort en hel særlig indsats for at finde et sted, der er specialiceret i et område, der interesserer hende meget. Og det mener han er meget flot.
"At rejse ud i verden og tage en del af sit studium eller praktiktid er heldigvis noget, der bliver mere og mere almindeligt blandt de studerende", siger Morten Pristed
Mette Jars kunne godt tænke sig, at arbejde med at rådgive etniske minoriteter om ernæring og sundhed, når hun er færdiguddannet. Hun er sikker på, at et semester på Hawaii vil være med til at kvalificere hendes evner.
"Der er efterhånden 10 procent af befolkningen i Danmark, der er indvandrere, og de halter meget langt bagud med hensyn til sundhed. De har meget højere forekomst af diabetes - og der er ikke så meget opmærksomhed omkring det. Det er et område, som jeg rigtig gerne vil arbejde indenfor", siger Mette Jars. "Hawaii er simpelthen en smeltedigel af forskellige nationer. Man kommer til at tale med mange andre nationaliteter. Specielt fra Asien. Så det er noget, der virkelig vil give mig gode erfaringer. Og gøre mig bedre rustet til at tale med forskellige nationaliteter".
Udlandsophold ruster studerende til at læse videre
Mette Jars vil meget gerne læse videre på Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet Life, når hun kommer tilbage.
"Derfor har jeg valgt nogle naturvidenskabelige kurser, som kan give mig adgang til Life. Jeg tager også nogle fag med henblik på rådgivning af forskellige grupper. Jeg håber at lære om, hvordan jeg pejler mig ind på personer, der måske ikke tænker på samme måde, som jeg gør".
Selv om Mette Jars gør brug af en ny mulighed for at tage taxametertilskud med til at dække undervisingsgebyret og også har fået et rejselegat mangler hun stadig 10.000 kroner for at have dækket alle udgifterne ind.
"Man bliver meget opmærksom på, hvor godt vi har det i Danmark. Alene undervisningsafgiften for et semester er på omkring 60.000 kroner - dertil kommer bolig og bøger", siger Mette Jars.
Hun har fundet et værelse omkring tre kilometer fra universitetet hos en pensioneret professor.
"Det bliver helt perfekt", lyder det forventningsfuldt fra Mette Jars.