Skatteministeren foreslår nu, at fedtafgiften på kød skal afhænge af, hvor meget fedt der er i et bestemt stykke kød

Minister vil ændre fedtafgift

Skatteminister Troels Lund Poulsen åbner nu for at ændre regeringens fedtafgift. Afgiften på kød skal afhænge af, hvor meget fedt der er i et bestemt stykke kød.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der kommer alligevel til at være forskel på, hvor høj en fedtafgift, der fra næste sommer er på flæskesteg og en afpudset svinemørbrad. Det er den seneste udmelding fra skatteminister Troels Lund Poulsen, skriver epn.dk.

"Jeg vil sikre, at der kan laves en differentieret afgift på kød. Det bliver op til slagterierne at gennemføre det", siger Troels Lund Poulsen.

Regeringen har ellers indtil videre lagt op til, at fedtafgiften på kød blev beregnet ud fra en gennemsnitværdi per dyregruppe. Det har ernæringseksperter kritiseret, fordi en gennemsnitsafgift ikke motiverer forbrugeren til at vælge det magre kød frem for det fedtholdige.

Stadig problemer

Slagteriet Danish Crown tager positivt imod forslaget, selvom der endnu ikke er mange detaljer på de specifikke ændringer. Slagterigruppen har selv peget på, at det ikke vil fremme sundheden, hvis afgiften på afpudset svinemørbrad er lige så høj som på flæskesteg.

"Vi er glade, hvis opmærksomhed på problemet skaber ændringer i lovforslaget. Indtil nu har vi mødt en lukket dør", siger kommunikationschef Anne Villemoes fra Danish Crown.

Ifølge ministerens nye forslag vil slagterierne stadig skulle betale en gennemsnitspris pr. dyr. Slagterierne skal derefter selv fordele afgifterne på de forskellige udskæringer videre i detailledet. Det hviner i ørerne på slagterigangen hos Danish Crown.

"Det giver ikke mening at lave en gennemsnitsafgift på et dyr. Der er meget stor forskel fra gris til gris. En amerikansk gris er for eksempel meget fed, mens en dansk gris er mere mager", siger Anne Villemoes.

SF-forslag godt modtaget

SF har foreslået at basere fedtafgiften på det konkrete fedtindhold i udskæringen af kødet. Nye EU-krav til varedeklaration vil fra 2014 gøre det muligt at udregne det præcise indhold af mættet fedt i hver udskæring.

"Jeg er positivt indstillet på, at man lader slagterierne gøre det. Men jeg tror ikke, at det er hele løsningen", siger SF's forbrugerordfører, Pia Olsen Dyhr.

Hovedpunkterne i SF's forslag blev positivt modtaget af landbrugets organisation, Landbrug & Fødevarer og af slagterikoncernen Danish Crown.

Her påpeger man, at der ikke er nogen grund til at vente på EU's nye krav til varedeklaration. Slagterierne er klar til at udregne procenten af mættet fedt på individuelle kødudskæringer allerede i dag.

"Vi er meget langt fremme på dette område. Vi har fuldstændigt styr på, hvor meget fedt der er på et dyr", siger Anne Villemoes fra Danish Crown.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv advarer mod at fokusere for meget på fedtafgiften på kød. Her håber man på flere ændringer af fedtafgiften, der efter planen skal indføres fra 1. juli 2011.

"Det er kun en lille del af problematikken. Det er vigtigt, at vi også kigger på de sammensatte varer, som bliver den mest bøvlede del af afgiften for virksomhederne", siger fødevarepolitisk chef Lotte Engbæk fra Dansk Erhverv

Læs mere