Anbefalinger

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Video Set i tv - Super Size Me på dansk

Hvad gør fastfood ved din krop, hvis det er det eneste, du spiser i et par uger? Den amerikanske film "Super Size Me" fra 2004 bliver flittigt brugt i madkundskabsundervisningen, når der arbejdes med sundhedsforløb. Og den gør det stadig godt. Men det gør TV 2's nye dokumentar "Junkfood-eksperimentet" altså også.

Vi følger fire kendisser, som de fleste madkundskabselever kender fra medierne. Her ser vi løbende grundige undersøgelser og udviklinger i kroppen, når mikro- og makronæringsstoffer bliver sat på spidsen i kosten. Uden at spoile for meget kan jeg allerede sige, at der ikke sker gode ting.

Det er en virkelig spændende up to date-dokumentar, som gør, at man mister lysten til fastfood i et par dage. Dernæst sætter dokumentaren vores kost i perspektiv, hvilket netop er det, vi madkundskabslærere jo gerne vil have ud af vores sundhedsforløb i faget. Kræver TV 2 Play-abonnement.

tv.tv2.dk/junkfood-eksperimentet

Materiale Jordskokken er i sæson - brug den!

Et kæmpe shout out til jordskokken og det nye nordiske køkken! Dyrk den og brug den for pokker! Der er et kæmpe-mega-koloenormt lærings- og dannelsespotentiale gemt i at spise sæsonbestemt.

Den oprindeligt nordamerikanske jordskok er et match made in heaven i forhold til det danske klima. Der vokser ikke meget spiseligt på vore breddegrader om vinteren. Men denne lille bandit gemmer sig godt og sikkert i 30-50 centimeters dybde. Altså skal der komme sindssyg Elsa-frost, før jordskokken går til. Det er ski da taknemmeligt, ikke?

Du kan begynde at høste dem i slutefterår og hen over vinteren. Jorden skal egentlig bare være frostfri, så kan du hive dem op. Derfor har jeg altid jordskokkesuppe på undervisningsplanen i februar-marts. På den måde sparer jeg også en masse penge på madkundskabsbudgettet. Hermed også en anbefaling af en skolehave. På én kvadratmeter høster jeg jordskokker til to-tre 6.-klasser. Billig, lækker og nordisk mad. Whats not to like?

Søg på "jordskokkesuppe" og find et væld af opskrifter

Bog Madnørderi på højeste niveau

Hvad skal madkundkabslæreren have af baggrundsviden i faget? Der er det dersens didaktik, klasseledelse og relationsdannelse, som vi vistnok har lært på seminariet engang. Og så er der den store faglige og videnskabelige teori, som faget rummer.

Jeg foretrækker personligt at vide alt - eller om ikke andet en my af det hele. Jeg vil gerne kunne svare på alle elevernes spørgsmål eller kunne finde svar til dem til næste undervisningsgang. Og det er lige netop det, du kan med "The Science of Cooking" af Stuart Farrimond.

243 siders madnørderi; lige fra smage til køkkenredskaber og over i fødevarers sammensætning for at ende i kemiske reaktioner og processer under tilberedningen.

Jeg er hverken god til at læse på dansk eller engelsk, men bogen er skrevet i et, synes jeg, letforståeligt engelsk. Desuden består bogen af utrolig mange billeder og figurer, som i bedste børnebogsstil støtter læseren til at forstå det teoretiske indhold.

stuartfarrimond.com

Powered by Labrador CMS