Samfundsfag

Mette Frederiksen har udskrevet skolevalg: Nu er det elevernes tur

Startskuddet til Skolevalg 2024 har lydt, og derfor kan flere end 70.000 elever fra hele landet se frem til at skulle til stemmeboksene den 1. februar. Men først står den på 3 ugers valgkamp.

Publiceret Senest opdateret

Mere end 71.000 unge mellem 14 og 17 år fra hele landet deltager i det landsdækkende Skolevalg 2024. 

De skal fra mandag den 15. januar og 3 uger frem prøve kræfter med politik og demokrati i et autentisk tilrettelagt valgkampsforløb, der arrangeres af Folketinget og Børne- og Undervisningsministeriet i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Første skolevalg var i 2015. Den gang blev valget fulgt tæt af et hold forskere fra Københavns Universitet. 

Deres forskning viste, at elevernes deltagelse i Skolevalg styrkede deres politiske selvtillid, det gjorde dem bedre til at genkende politiske ideologier og det styrkede elevernes tiltro til det politiske system.

”Vi kan ikke tage vores demokrati for givet. Det er resultatet af generationers politiske kampe. Med Skolevalg bringer vi den politiske samtale ind i elevernes hverdag. De skal diskutere emner og problemer med hinanden, som er vigtige for samfundet. Og de skal finde ud af, hvilket politiske parti, der bedst repræsenterer netop deres holdning”, siger Folketingets formand Søren Gade i en pressemeddelelse. 

”Demokrati er noget man skal lære og øve sig på. Derfor er det så vigtigt, at vi forbereder vores unge på at deltage i det repræsentative demokrati. De skal opleve, at det er meningsfyldt, og at det nytter noget at engagere sig”, lyder det videre fra Søren Gade.

Skolevalg

Hvert andet år bliver alle landets 8.-10. klasser inviteret til at deltage i Skolevalg. I Skolevalg 2024 deltager 710 skoler fra 96 kommuner. De skal arbejde med politiske mærkesager, lave nyhedsindslag, deltage i debatter med ungdomspartierne og stemme til det landsdækkende Skolevalg den 1. februar. På valgaftenen afsløres resultatet på en direkte tv-transmission fra Landstingssalen på Christiansborg.