Internationalt topmøde

Mattias Tesfaye og Gordon Ørskov Madsen skal sammen besøge uddannelsesinstitutioner i Singapore. "Singapore generelt ry for at have høje uddannelsesstandarder, så jeg glæder mig til at besøge nogle af deres institutioner og se, hvad det er, de gør i Singapore, som fungerer godt", siger Mattias Tesfaye.

Topmøde i Singapore: Minister og DLF-formand får fælles viden om teknologi i undervisningen

Kunstig intelligens og teknologi i undervisningen er emnet for det årlige lærertopmøde International Summit of The Teaching Profession, som bliver skudt i gang i dag i Singapore.

Publiceret

Undervisningsministre og lærerforeningsledere fra lande med højtpræsterende skolesystemer mødes de i dag til International Summit of The Teaching Profession (ISTP).

Målet er, at de hører samme oplæg og besøger de samme skoler, så de sammen kan blive klogere, inspirere hinanden og sammen på konferencens sidste dag kan præsentere et fælles statement inden for emnet kunstig intelligens og teknologi i undervisningen. 

Det er 15. gang, at ISTP afholdes. Den danske undervisningsminister og formanden for Danmarks Lærerforening har ikke været med hver eneste gang. Men i år mødes børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye og formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen i Singapore til den tre dage lange konference.

Gordon Ørskov Madsen mener, at det fortæller, at det samarbejde som Lærerforeningen og regeringen har nu, stemmer godt overens med principperne for konferencen, og han mener også, at parterne vil få meget ud af at hente international viden og indsigt om kunstig intelligens og teknologi i undervisningen.

ISTP2024

For 15. gang samles ministre og lærerorganisationsrepræsentanter fra de bedst præsterende lande i Pisa-undersøgelsen til topmøde, hvor de i fællesskab hører om den nyeste forskning. Se programmet for årets topmøde i Singapore. 

”Det er noget, vi har brug for at blive klogere på. Det er komplekst område, og vi bruger tid på at sætte os ind i det. Det er godt at få viden fra andre landes erfaringer på det her område”, siger Gordon Ørskov Madsen og tilføjer: ”Og så får jeg også talt med ministeren om både det her område og om hele den skolepolitiske situation”.

Også Mattias Tesfaye er glad for at deltage i konferencen med lærerformanden.

”Jeg er glad for, at Gordon og DLF har takket ja til at tage med til konferencen. Jeg er sikker på, at det kun vil styrke vores samarbejde og bidrage med andre perspektiver, end hvis det bare var os politikere, der deltog”, lyder det fra Mattias Tesfaye i et skriftligt svar til Folkeskolen.

Her skiller Danmark sig ud

Mattias Tesfaye glæder sig til at høste vigtige erfaringer fra andre lande om brugen af teknologi i undervisningen. Nogle tendenser fra andre lande er de samme i Danmark, men ministeren er meget opmærksom på et område, hvor Danmark skiller sig ud.

”Et af de steder, hvor de danske elever i Pisa-undersøgelsen alligevel adskiller sig mest fra deres kammerater i andre lande, er i forhold til deres brug af digitale redskaber i undervisningen. Danske skoleelever bruger næsten fire timer på skærm hver skoledag. I andre vestlige lande er det kun halvt så meget”, lyder det fra Mattias Tesfaye.

Han peger også på, at Danmark er det land, hvor eleverne bruger digitale hjælpemidler klart mest i matematikundervisningen. Han glæder sig til, at høre hvordan andre lande håndterer udfordringen med skærme og digitalisering i skolen.

”Når det gælder vores børn, skal vi ikke være naive. Det er klart, at nogle elever har svært ved at koncentrere sig og fordybe sig i skolens stof, når der er hård konkurrence fra skærme og sociale medier. Jeg er derfor også optaget af, hvordan vi får den fysiske bog ind i skolen igen”, lyder det fra ministeren.

Fælles ambitioner skal udformes

Gordon Ørskov Madsen og Mattias Tesfaye har hjemmefra arbejdet på et udkast til det statement, som de sammen skal komme med på konferencens sidste dag. Men det kan ændres i løbet af konferencen.

”Det er et udtryk for, hvad vi vil arbejde på i den kommende tid inden for det her tema. Det er hele ideen med det, som ISTP lægger op til, nemlig at vi bliver tættere knyttet til hinanden som regering og fagforening. Her udtrykker vi fælles ambitioner for, hvad vi gerne vil”, siger Gordon Ørskov Madsen.