Anmeldelse

Kom godt i gang med læringsstile

(Lærerens kopi- og arbejdsmappe)

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nogle børn lærer bedst ved at lytte, læse, tale og se. Disse børn har det for det meste rigtig let i skolen. Andre børn lærer bedst ved at bruge hænder og kroppen.

Ifølge det amerikanske forskerpar Rita og Kenn Dunn er det vigtigt for nogle børn at bruge hænder og kroppen, når de skal lære noget nyt og svært. Det bliver i reglen imødekommet i indskolingen, men på mellemtrinnet og i overbygningen sker det sjældnere.

Teorien om læringsstile rummer 20 elementer lige fra indretning af klasselokalet til samarbejds- og organisationsformer. Det kan virke temmelig uoverkommeligt med så mange faktorer, men heldigvis peger materialet på seks vigtige elementer, der bør inddrages i tilrettelæggelsen af undervisningen: elevernes fire perceptuelle strenge, som indeholder det taktile at bruge hænderne, det kinæstetiske at bruge kroppen, det visuelle at bruge øjnene og det auditive at bruge ørerne, samt to forskellige tilgange: den holistiske og analytiske. Den holistiske elev har brug for at kende helheden og humor for at blive motiveret, hvorimod den analytiske elev har brug for stringens og saglighed. I forhold til de øvrige 14 elementer er det så tanken, at eleven med tiden bliver bevidst om egen læreproces og selv søger at få tilgodeset de elementer, der måtte være vigtige for ham.

Jeg har afprøvet dele af materialet i 8. klasse omkring et emne om eventyr og H.C. Andersen. Materialet rummer en del gode idéer til, hvordan et danskfagligt emne i overbygningen kan tilrettelægges med udfordringer til hænder og kroppen. Ideer og tiltag ligger i tråd med den udvikling, der i forvejen er sket i danskfaget, så nogle vil sige: sådan plejer jeg da også at tilrettelægge arbejdet med genren eventyr. For andre kan mappen være en god reminder og inspirationskilde til at få inddraget mere end tale, lytte og læse i danskfaget.

I mappen er også idéer til matematik og arbejdet med vinkler. Alt i alt spændende veje til planlægning af kerneydelsen i folkeskolen, så den tager udgangspunkt i, at der er mange måder at lære på.