Anmeldelse
Et barn to sprog
Om støtte til sprogtilegnelse hos tosprogede børn i daginstitutionerne
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Her er mange gode ideer at hente for lærere og børnehaveklasseledere, der arbejder med tosprogede børn i blandede klasser i indskolingen, selv om materialet er beregnet til førskoleområdet og de institutioner, der arbejder her med tosprogede børn.
I et letflydende sprog og med en god struktur i indholdet er det forfatterens formål at beskrive, hvordan man laver et godt sprogmiljø. Et miljø, hvor tosprogede og danske børn kan føle sig trygge, og hvor den eller de voksne bevidst arbejder med sprogstimulering. Her er mange og gode forslag til aktiviteter, der stimulerer børns sproglige udvikling, men materialets ærinde er ikke direkte indlæring af dansk sprog. Aktiviteterne kan udmærket anvendes i indskolingen og er i øvrigt gængs pædagogik for alle, der arbejder med tosprogede elever.
Teorier og hensigter bag ønsket om og årsagerne til at give tosprogede børn en formålsrettet viden og kendskab til dansk er beskrevet klart og forståeligt.
Pointen er, at man skal arbejde med sprogtilegnelse som noget, der ikke er isoleret fra barnets øvrige udvikling. Det vil sige arbejde bevidst med sproget i alle aktiviteter på mange forskellige måder og gøre det meningsfuldt for børnene og udvise en ægte interesse. Udfordringen for den voksne ligger således i at være opmærksom på sproget i alt, hvad hun foretager sig. Heri ligger den ekstra indsats.