Læremidler

Trine Westergren og hendes kolleger har taget imod et tilbud om billig adgang til læsetræningsportalen FrontRead i en treårig testperiode, mod at deres resultater kan indgå i firmaets markedsføring. Men når perioden slutter, har skolen ikke råd til at fortsætte abonnementet.

Billig adgang til læremiddel i en periode mod at indgå i markedsføring

Lige nu læser eleverne på Uglegårdsskolen i Solrød løs på FrontRead-platformen. Men kun fordi skolen har fået en særlig rabat i en periode.

Publiceret Senest opdateret

”Solrød Kommune har lavet kommunale aftaler, som gør, at den enkelte skole ikke selv kan bestemme, hvilke portaler skolen kan abonnere på og tilgå, på grund af manglende økonomi. Det hindrer mine kollegaer og mig i at udvikle effektive undervisningsforløb, der er tilpasset den enkelte klasse og elevs niveau samt dækker de obligatoriske discipliner. I øjeblikket står vi endda over for at miste adgangen til en portal på grund af besparelser”, fortæller dansklærer på Uglegårdsskolen i Solrød Trine Westergren i en pressemeddelelse fra Brancheforeningen for Undervisningsmidler, hvis formand er direktør for det aarhusianske læseportalfirma FrontRead Kim Høgskilde.

Uglegårdskolen har taget imod et tilbud fra FrontRead om adgang til læsetræningsplatformen i tre år til halv pris, mod at firmaet kan bruge skolens læseudviklingsresultater i sin markedsføring. Men det står allerede nu klart, at dansklærerne på Uglegårdsskolen ikke kan ikke få lov at beholde platformen, når testperioden slutter. Det er der nemlig ikke penge til.

Træning af læsehastighed og læsesværhedsgrad bliver i FrontRead til en slags spil eller konkurrence for eleverne, og det motiverer, oplever Trine Westergren. Så for hende den et godt supplement til den portal, lærerne ellers har adgang til. Endnu har lærerne ikke data for, om træningen har haft langvarig effekt på elevernes læsefærdigheder, men de læser i hvert fald ganske flittigt.

Men er det god litteratur, der er i platformen?

”Al læsning er jo desværre pligtlæsning i dag. Men det er klart, at FrontRead kun kan bruges til læsetræning. Derudover arbejder vi med at lave nogle små bogklubber, så vi ikke køber hele klassesæt, men eleverne læser en bog i små grupper”, fortæller Trine Westergren om de løsninger, dansklærerne arbejder med, når de ikke har mulighed for at købe præcis de bøger og læremidler, de vurderer, at de har brug for. I stedet for at bruge fagudvalgsmøderne til at diskutere de nyeste læremidler og hvilke systemer, skolen bør indkøbe, udvikler de egne forløb og sparrer om dem eller bearbejder forløbene i portalen og udveksler erfaringer om det.

Hvordan har du det med at indgå i markedsføring og pressemeddelelser for at få adgang til andre læremidler end den kommunal portal?

”Det er jo ikke det ideelle”, erkender Trine Westergren. ”Det ville være meget bedre, hvis vi havde mulighed for at vælge mellem forskellige læremidler”.