Ådalens Skole skal arbejde med performativ læsning:
Hvad skal I på læsedagen?

8. september FN’s internationale læsedag. Mange skoler fejrer dagen med højtlæsning, læsebånd eller forfatterbesøg for at fremme elevernes læselyst. I Frederikssund er de gået videre og har søgt og fået 325.000 kroner til projektet performativ læsning med 2. og 7. årgang.

Publiceret

Elever bruger tid på læseaktiviter, der træner der tekniske læsefærdigheder og læseforståelse i skolen, men hvad blev der er den lystfulde læsning? En lang række forskningsprojekter har peget på, at læselysten er faldende. Det vil Frederikssund Bibliotekerne, Ådalens Skole og Parteatret prøve at gøre noget ved i et toårigt projekt, hvor elever i 7. klasse skal arbejde sammen med en professionel skuespiller og opøve teknikker i forhold til at oplæse fiktive tekster for elever i 2. klasse. Ved at arbejde med oplæsning som en performativ og samskabende aktivitet vil projektet skabe fælles læseglæde og en mere synlig og styrket læsekultur.

Projektet er støttet med 325.000 kroner af Slots- og Kulturstyrelsen, og sengen skal gå til at sætte fokus på at eleverne skal opleve litteratur sammen med andre og forhåbentlig muliggøre, at de erfarer, at litteratur tilbyder en vild pallette af både fortryllelse, chok, indlevelse, identifikation, viden og meget mere. Projektet vil vise, at litteratur er noget, man kan være sammen om.

I projektet skal eleverne derfor opdyrke og mærke glæden ved at opleve og tale om litteratur, og det primære mål er, at eleverne i 7. og 2. klasse mærker fælles indlevelse og begejstring for et fiktivt oplæst værk, henholdsvis som oplæsere og som publikum.

Det første år er et pilotår for Ådalens Skole og i år to skal forløbet så skaleres og formidles som et tilbud, som alle skoler i Frederikssund Kommune kan bruge. Efter det toårige forløb skal projektet formidles ud til alle kommuner via læsesporet.dk, som er Folkebibliotekernes samlede tilbud af sprogstimulering og læseaktiviteter til skolebørn. På den måde bliver eleverne på Ådalens Skole de allerførste elever i Danmark, der får glæde af projektet.

Hvad gør I på læsedagen?

Den internationale læsedag på onsdag den 8. september markeres over hele verden for at synliggøre vigtigheden af læsning.

Fortæl gerne i kommentarsporet herunder, hvad I skal lave på dagen.