Anmeldelse
44 øjne i nakken
– mobning er ikke farveblind
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
»Forleden tog jeg mig sammen og gik hen til en gruppe drenge, der spillede fodbold. De afviste mig ikke, men kort efter havde jeg samtlige 44 øjne i nakken dommerens og de 21 andre spilleres«. Ali var seks år, da familien flygtede fra Somalia. Han har det svært i Danmark. Føler sig handicappet over for både sine forældre, det danske sprog og den danske levevis. Ali kan ikke forstå, at Danmark lukker folk ind, som danskerne ikke vil leve sammen med. Selvoplevede indtryk og andres fordomme flyver omkring de interviewede børn, hvis vigtige fortællinger Adil Erdem med fintfølende indsigt lader komme til orde. Alis historie er blot en af 12 fortællinger af børn, der oplever at være anderledes, enten fordi de kommer fra en anden kultur, eller bare fordi et andet barn vil have magten til at holde dem ude af fællesskabet. Det er barsk læsning om mobning i mange forskellige afskygninger, men ikke desto mindre både vigtig og lærerig.
Den tilhørende lærerbog indeholder tekstnære undervisningsforslag af varierende kvalitet. Fra ideer til afholdelse af paneldebat, interview og rollespil til 15 hurtige spørgsmål og en tipskupon. På den ene side savner jeg mere baggrundsstof og orientering til læreren om mobning, racisme og den danske lovgivning på området. På den anden side lægger fortællingerne i al deres enkelhed op til udfordring af elevers medfølelse og forståelse for andre gennem meddigtning, dialoger og klassesamtaler, uden at der nødvendigvis er brug for de store temaer og projekter.