Anmeldelse
Stav, del og sæt ind / Stavelsesdeling / Ti indsætningsdiktater
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Disse edb-programmer bygger på gamle, velprøvede materialer. Hæfter og kassettebånd vil være kendte på en del skoler. Elevhæfterne virker lidt kedelige og gammeldags med hensyn til udseende og layout. En del af opgaverne er nu lagt over på diskette, hvad der har givet et layoutmæssigt løft.
Text Assist Dictionary er i stand til at læse alle de skrevne ord op med syntetisk tale, som er udarbejdet til det engelske lydsystem, men er tilpasset det danske. Udtalen er forståelig, men ikke den bedste.
Edb-programmerne indeholder ordlister i form af ordbogsfiler i programmet Text Assist Dictionary. Eleven skriver et ord i ordbogsprogrammet. Hvis ordet er rigtigt stavet, viser det sig i ordbogen. Programmet kan udtale, hvad eleven skriver - både korrekt og forkert stavede ord. Det vil hjælpe nogle elever til at identificere fejlord. En del af diktaterne er indlæst på bånd. Der er flere kombinationsmuligheder for arbejde med hæfter, bånd og computer.
I materialerne arbejdes der udelukkende med stavning af enkeltord. I alle opgaverne foregår stavelsesdelingen efter almindelige delingsprincipper med støtte i udtalen. Der arbejdes ikke med stamme og endelse.
Materialet 'Stav, del og sæt ind', er beregnet for elever fra første til fjerde klassetrin. Ordene i taleordbogen er skrevet både almindeligt og i stavelser.
Materialet 'Stavelsesdeling' er beregnet for elever 2., 3. og 4. klasse samt for specialundervisningen. Edb-programmet indeholder en staveordbog, orddiktater og andre opgaver, der alle træner stavelsesdeling. Opgaverne er grundige, systematiske og lidt kedelige.
Materialet 'Ti indsætningsdiktater' er beregnet til dansk i 4. og 5. klasse og til specialundervisning. Her arbejdes fortsat med stavelsesdeling med støtte i udtalen. På dette trin ville jeg nok også inddrage nogle grammatiske opgaver.
Brugervejledningerne er meget grundige og omstændelige. De kunne med fordel strammes op. Det kræver en indsats at få overblik over materialet. Der mangler en enkel, kortfattet oversigt over programmer, hæfter, opgavetyper samt målgrupper.
Det er et udpræget træningsmateriale med mange opgaver af samme type. De kunne med fordel være lidt mere varierede. De vil nok kede en del elever, men netop specialundervisningselever kan have brug for mange gentagelser.
Elevhæfterne virker kedelige og gammeldags, de trænger til en 'opgradering'. Det, at så stor en del af opgaverne er indtalt på bånd, giver gode muligheder for individuelt arbejde.
Edb-programmerne med taleordbøgerne og den syntetiske tale giver nogle pædagogiske muligheder. Den syntetiske tale kunne være bedre. En del dansklærere vil nok finde, at det er praktisk besværligt med computere, hovedtelefoner og båndoptagere på en gang. Materialerne vil kunne anvendes inden for specialundervisningen.