Anmeldelse
Født til grød eller gås - barn i 1900
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Vi møder Karen, Axel, Per og Hanne. Alle er de børn i år 1900 og lever i vidt forskellige miljøer - lige fra det københavnske klunkehjem med ni værelser over grosserer Madsens lejlighed i Bredgade til en toværelses med lokum i gården og karlekammeret ude på landet.
Hæftet er det første i en ny serie 'Børn i historien', der fokuserer på forskellige perioder i historien. Børnenes forskelligartede betingelser stilles op mod hinanden og giver god mulighed for at diskutere de store sociale forskelle.
Teksten er indlevende, let at læse og ledsages overalt af stregtegninger og samtidige sort-hvide fotografier. Også tegninger er desværre gengivet i sort-hvid, men lidt positivt sagt kan det være med til at fastholde stemningen omkring år 1900. Første gang de fire børn nævnes i bogen, præsenteres de ved en lille, uanseelig vignet. Her kunne nogle større og mere tidstypiske tegninger af de enkelte børn og deres dagligdag have gjort det meget lettere for læseren at identificere sig med personerne gennem resten af indholdet.
En ledsagende hjemmeside www.boernihistorien.gyldendal.dk med ren tekst giver god faglig baggrund, forslag til opgaver og aktiviteter til bogens afsnit, et par links, forslag til litteratur samt metodiske anvisninger til brug af bog og opgaver. Nemt og hurtigt at orientere sig i - og til gratis udprint, hvis der er behov for det. Et spændende tilbud til en vedkommende historieundervisning eller til faglig læsning på de mellemste klassetrin, hvormed eleverne kan få opbygget et spejl på deres egen kultur og på deres egen identitet.