Anmeldelse

Elskede Peter

Glimt af Anne Franks liv

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De fleste kender sikkert "Anne Franks dagbog". Den unge jødiske pige, som gennem sin dagbog beskrev sit liv i årene under anden verdenskrig.

Men hvordan var Anne Franks liv egentlig? Efter en grundig research har Jette Varmer skrevet "Elskede Peter". Her følger hun Annes liv, fra hun får dagbogen til sin 13-års-fødselsdag, og hvor hun fortæller om livet i Amsterdam, trængslerne med stigende jødeforfølgelser, perioden i skjul og frem til det tidspunkt, hvor Annes dagbog slutter den 1. august 1944, få dage før tyskerne stormede skjulestedet. Varmer fortsætter sin fortælling om Anne og hendes familie efter tilfangetagelsen, således at vi hører om transporten til Auschwitz, hvor hun, sammen med søsteren, bliver adskilt fra forældrene, og om hvordan hun senere flyttes til lejren Bergen-Belsen, hvor hun dør af tyfus omkring den 1. marts 1945.

Afslutningsvis opsummerer forfatteren bogens forskellige personers skæbne, og her hører vi blandt andet om Annes far, der som den eneste i familien overlevede krigen og herefter viede sit liv til at fortælle historien om Annes dagbog.

Selv om man godt kender historien på forhånd, så gør bogen alligevel et uudsletteligt indtryk, og man sidder tilbage med en harme og vrede over, hvordan man i Nazi-Tyskland behandlede mennesker. Varmer har skrevet en god og letlæst bog, som kan inddrages i skolens ældste klasser, når man arbejder med verdenskrigens menneskeforfølgelser, og som kan føres over på nutidige eksempler på folkedrab. I forlængelse af bogen tilbyder Varmer at arbejde videre med skoleklasser i en workshop over bogens tema, hvor man kan arbejde med spørgsmål som "Hvis elementer i historien var faldet anderledes ud, hvad kunne der så være sket i historien om Anne Frank?" Et tilbud, som det bestemt er værd at overveje.