Anmeldelse

Dit gode liv

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var med tårnhøje forventninger, at jeg satte mig til at læse denne nyudgivelse om det gode liv til undervisning i de nye prøveforberedende fag: kristendomskundskab og samfundsfag, der her er sat i en danskfaglig ramme. Forfatteren har nemlig før skrevet gode bøger, ikke blot til folkeskolen, men også til den almene voksenundervisning, der i flere år har haft prøver i filosofi, religion og sam­funds­­fag, hvilket gør det ekstra interessant, når man skal fremskaffe prøveforberedende materiale frem til en skriftlig prøve. Derfor er det værd at lytte til en erfaren undervisers "guldkorn", som jeg selv har taget flittigt ved lære af i mine allerførste år som underviser.

Nærværende bog handler om værdier, som får eleverne til at tænke over emnerne venskab, livsmod, retfærdighed, kærlighed, magt og frihed. Her trænes eleverne i de ældste klasser i deres viden om de faglige emner og til selv at formulere egne holdninger. Det giver god mu­lig­hed for løbende evaluering, hvor eleverne holder foredrag/oplæg, skriver tekster, fortolker, vurderer, perspektiverer og udtrykker følelser og tanker i forskellige genrer.

Jeg kan anbefale fagligt samarbejde omkring dette materiale. Det er så vigtigt, at eleverne får en fornem­mel­se af, at alle fag på den ene eller anden måde er et sprogfag, hvor hvert fag har sit helt eget register (ordforråd), og lærer, at dansk ikke blot er et sprog, men også er et demokratisk og et holdningsbearbejdende fag. På den måde kan der opstå en synergieffekt mellem alle tre fag, som virkelig kan komme alle til gode. Herved videregives mine varmeste anbefalinger.