Anmeldelse

Jesus - Frelseren fra Nazaret / Muhammed - Profeten fra ørkenen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kåre Bluitgen er kendt for sine Muhammed-kritiske bøger, så det var med en vis spænding, at jeg gik i gang med at læse i de letlæste biografier om de to religionsstiftere Jesus og Muhammed. Bøgerne er tilrettelagt sådan, at de vil kunne læses af børn i alderen 9-11 år, og selv om bøgerne er baseret på henholdsvis Bibelen og Koranen, så fremstår beretningerne som historiske faktabøger.

Fakta:

Titel: Jesus - Frelseren fra Nazaret / Muhammed - Profeten fra ørkenen

Forfatter: Kåre Bluitgen

Pris: 149 kroner

Sider: 48 sider

Serie: Zoom ind

Type: Bog

Forlag: Forlaget Forum

Man kan således sige, at bøgerne er funderet på et historisk-kritisk grundlag, og det er meget tydeligt, at fremstillingerne forholder sig meget nøgtern og profant til trosfremstillingerne. Jeg må herved indrømme, at jeg lige skulle "sluge" nogle formuleringer om, at Jesus' forældre "hed Maria og Josef, og de kom fra Nazaret. Josef var ikke drengens rigtige far. For Maria havde mødt englen Gabriel. Og han havde sagt, at Gud var far til det barn, hun skulle føde". Ja, der er ikke meget åbenbaringsskrift over den fremstilling! Fælles for begge bøger er ret interessant englen Gabriels centrale rolle for både Jesus og Muhammed. Kan det mon være en tiltænkt pointe?

Det er naturligvis smag og behag, hvordan man vælger at fremstille en biografi over en religions­stifter, og det er da også ganske vist, at faget kristendomskundskab ikke er konfessionelt bundet. De to bøger kan også sagtens bruges i historietimerne og dansktimerne.

Begge bøger er rigtig godt og let skrevet, og jeg kan bestemt anbefale dem til brug i skolerne, hvor hverken muslimske børn tager skade af at læse Jesusbogen, eller kristne børn kommer til at få en vranglære ved at læse om Muhammed. Ordene er virkelig afmålt på en guldvægt, hvilket måske netop gør bøgerne gode i forhold til integrationen af de tosprogede børn samt den kulturelle forståelse af Muhammed for de etnisk danske børn i skolerne.