Ælling blev langsom svane

L3. klasse læser bedre end i 1991

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danske 3.-klasse-elever læser nu lige så sikkert som elever i 3. klasse i Sverige, Norge og Island. Men eleverne har stadig ikke den samme hastighed som de andre nordiske elever. Danmark er dermed forvandlet fra en grimme ælling til den langsomste blandt de nordiske svaner. Det viser en ny F2000-læseundersøgelse.

De danske børns læsesikkerhed og forståelse af teksten er nu på niveau med de andre nordiske landes 1991-tal. Dog lå Finland dengang et stykke foran Sverige, Norge og Island.

I 8. klasse er der derimod ikke sket de samme forbedringer. Her viser F2000-læseundersøgelsen tværtimod en mindre tilbagegang. Eleverne i 8. klasse er både blevet mere usikre og lidt langsommere læsere, end de var i 1991.

Den store indsats på læseområdet, som har fundet sted siden chokket ved 1991-læseundersøgelsen, har altså tilsyneladende haft en effekt på de mindre klassetrin, men har næppe nået at få indflydelse på de nuværende 8.-klasse-elevers læsestandpunkt.

F2000-læseundersøgelsen blev offentliggjort torsdag den 8. februar - efter Folkeskolens deadline, hvorfor vi kun kan bringe disse korte konklusioner i dette nummer.

hela/kara